November 15-ig ismét lehet pályázni a Jövő Borásza Ösztöndíjért

Kisharsány, 2019. szeptember 11. Pinot noir szõlõt szüretelnek a villányi borvidéken, a Csányi Pincészet ültetvényén Kisharsány közelében 2019. szeptember 11-én. MTI/Sóki Tamás

A Jövő Borásza Ösztöndíjra november 15-ig adhatnak be pályázatot négy egyetem szőlész-borász hallgatói. Az ösztöndíjprogram keretein belül a pályáztató 1.000.000 Forintot biztosít külföldi szüreti gyakorlatra a nyertes pályázónak, aki a legjobb borászoknál szerezhet szüreti gyakorlatot is.

A Jövő Borásza Ösztöndíjat szőlész-borász hallgatóknak írja ki évről évre a Borászok Borásza díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány. Az idei Borászok Borásza Díjátadón már a negyedik diák – Varga Aliz Zsófia – vehette át az ösztöndíjnyertesnek járó oklevelet. Az első két nyertes Tóth Sándor László és Homoky Dorottya már a külföldi szakmai útját is megjárta: László a Cardinale borászatnál (Oakville, Napa Valley, USA), Dorottya pedig Új-Zélandon, a Marlborough borvidéken, Blegheimben, a Kim Crawford borászatnál töltötte szakmai gyakorlatát. Képes beszámolójuk elérhető a díj weboldalán, a következő linken: https://boraszokborasza.hu/hu/osztondijprogram

Érdemes követni a példájukat és indulni a pályázaton az ösztöndíjért, hiszen mindössze egy dolgozatot kell benyújtani, és a győztes pályázó amellett, hogy egy évig viselheti a „Jövő Borásza” kitüntető címet, 1 millió forintot kap külföldi szakmai gyakorlatra és szüreti tapasztalatot szerezhet valamely Borászok Borászánál vagy a díj jelöltjeinél, ráadásul meghívást is kap a Borászok Borásza Díjátadógálára és a Borkonferenciára.

Az ösztöndíjat gondozó alapítvány pedig már keresi a következő szőlész-borász hallgatót, akit támogathat. Az Ösztöndíjprogram szakmai vezetője Nyitrainé dr. Sárdy Diána Ágnes (egyetemi docens, dékán, PhD, Szent István Egyetem, Kertészettudományi Kar, Borászati Tanszék) javaslatára idén az alább részletezett három téma közül választhatnak a fiatal szőlészek és borászok:

 Borászat:A nemes rothadás jelentősége a borászati technológiában
Szőlészet:Az új, innovatív szőlőfajták jelentősége hazánk szőlőtermesztésében”
Marketing:A rozé, mint magyar bor megjelenése a nemzetközi piacon

Pályázni 2020. november 15-ig lehet egy legalább 15 és legfeljebb 25 oldalas dolgozattal. A pontos részleteket tartalmazó pályázati kiírás és jelentkezési lap megtalálható az illetékes tanszékeken, illetve elérhető és letölthető a https://boraszokborasza.hu/hu/osztondijprogram oldalról.

Pontosan mit is nyer a győztes pályázó?

  • a „Jövő Borásza” cím viselése egy évig,
  • féléves külföldi szakmai gyakorlat bruttó 1.000.000,- forintos anyagi támogatása,
  • szüret valamely Borászok Borászánál vagy Borászok Borásza jelöltnél,
  • tiszteletjegy a következő Borjog és Bormarketing Konferenciára,
  • meghívó a Borászok Borásza Díjátadógálára az ünnepélyes eredményhirdetésre.

A Borászok Borásza Ösztöndíjprogram célja a jövő Borászok Borászának megtalálása, aki választott hivatása iránt elkötelezett, határozott jövőképpel rendelkezik és számára a „tökéletes bor” elkészítése mellett a közösség építése, ápolása egyaránt fontos.

(Fotó: MTI/Sóki Tamás)