Kultúra, sport és borpiknik a Tokaji borvidéken

58

Idén már két alkalommal rendezik meg a Kerekdomb Fesztivált Tállyán. A szervezők célja az egykori pezsgő kulturális és társasági élet ismételt felvirágoztatása.

 

Márton-Kováts Krisztina, a tállyai Oroszlános Borvendéglő és Borhotel tulajdonosa, a Tállyáért Egyesület alapító tagja belsőépítészként került első alkalommal a településre, amelybe azonnal beleszeretett. A település valaha fontos szerepet játszott: itt keresztelték Kossuth Lajost, itt koptatta az iskolapadot az ifjú Rákóczi Ferenc, Ferencz József pedig a helyi szállóban és kaszinóban mulatott. „Tállya egy csoda, és ezt mindenkinek meg szeretnénk mutatni” – mondja Krisztina, aki eleinte az Oroszlánosban szervezett boros és kulturális programokat, azonban tavaly elhatározták, hogy profi segédlettel valódi kulturális fesztivált hoznak létre. A szervezésben a Művészetek Völgyét, az Ördögkatlant és a Bor, Mámor… Bényét is jegyző csapat segít.

Idén már két alkalommal, nyárelőn és szüret idején is megrendezik a Kerekdomb Fesztivált. A nyárindító Kerekdomb június 16. és 18. között a nő és a szerelem témája körül forog majd: Lónyay Erzsébet, aki Weöres Sándor kötetét és hősét, Psychét ihlette, Tállyán élt. A fesztivál neki is emléket állít: a Nemzeti Színház elhozza Psyché című darabját, Palya Bea pedig felújította és a Kerekdombra szabta Psyché koncertjét.

58.1

A látogatókat blues és irodalom várja az Oroszlános Borvendéglő és Borhotelben, könnyűzene a Vincellér Házban, komolyzene a település katolikus templomában. A fesztivál különlegessége, hogy nem építi át, változtatja meg a neki otthont adó, gyönyörű tokaji települést: a programok a tállyai parasztházak és nemesi kúriák udvarán kapnak helyet, megmutatva azok szépségét, rímelve a hely miliőjére.„A fesztiválon egyforma hangsúllyal szerepel a kultúra, a sport és a bor. Programkínálatunkban helyet kapnak fiatal költők és írók, tartunk filmvetítést és széles koncertzenei kínálattal készülünk. Azok számára, akik gyerekekkel érkeznek, kreatív programokat szervezünk” – mondja Szabó Réka, a Kerekdomb Fesztivál produkciós menedzsere.

Fellép Fábián Juli & Zoohacker, az Antonia Vai Band, Szabó Balázs Bandája, a Jónás Vera Experiment és Szalóki Ági; a Momentán Társulat, valamint a Nézőművészeti Főiskola tagjai, Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Katona László.

A sportos fesztiválozók nyáron és ősszel is félmaratonon tehetik próbára állóképességüket. A bicikliseket pedig várják a dombok: júniusban Dűlőbringa futam, szeptemberben Mád-Tállya tekerés lesz, de a kerékpár a zenében is fontos szerepet kap: Gryllus Vilmos a Biciklizős lemez dalaival készül. Aki inkább csak sétálna, annak a Hosszúlépés csapata kínál új, tematikus, a környék izgalmas titkait felfedő gyalogtúrákat.

„A hegyvidék adottságai különleges perspektívába helyezik a sportolás lehetőségét. Úgy állítottuk össze a programkínálatot, hogy a családdal érkezők is megtalálják a számukra legkedvesebb mozgásformát. Egyénileg vagy csoportosan lehet nevezni a félmaratonra, bringafutamot tartunk a bicikli szerelmeseinek és gyerekfutamot az egészen kicsiknek” – magyarázza Hrutka János válogatott labdarúgó, a fesztivál sportprogramjainak vezetője.

A látogatók gasztronómiában és borban is számíthatnak a fesztiválra: a helyi bortermelők maguk mutatják be tételeiket pincéikben, de különleges borpiknik is lesz: az érdeklődők pontosan azokon a dombokon kóstolhatják meg a borokat, amelyeken a nedűt adó szőlők teremtek. A kóstolásban 16 helyi pince vesz részt, köztük a Tokaj Y ifjú borászai.

A gyerekeknek a Maillot-kastélyban találnak izgalmas, kreatív elfoglaltságot a szülők, játszóház és mesterségbemutató is rendelkezésre áll, a legkisebbeket Ringató foglalkozás várja, és természetesen Kaláka koncert is lesz.

Az őszi Kerekdomb Fesztivált szeptember 8. és 10. között rendezik meg, ahol ismét szerepet kap majd a színház, a film, a gyerekprogramok és a futás. Az időpontot már most érdemes bekarikázni a naptárban: többek között a 30Y, a Bohemian Betyars, a Honeybeast és a Random Trip zenészei is gondoskodnak majd a jó hangulatról, az irodalomfelelős Lackfi János lesz.

A Kerekdomb Fesztiválról további információk itt érhetőek el.