A Jack Daniel’s a legkedveltebb párlat

Az IWSR (International Wines and Spirits Record), amely immáron 40 éve követi nyomon az alkoholpiac alakulását az egész világon, 2016 végén is felállította a legsikeresebb és legkeresettebb párlatok rangsorát.

 

A dicsőségért több mint 20 000 márka indult a versenyen, melyeket az angol bizottság szigorú szempontok alapján bírált. Végül egy ízig-vérig amerikai ital állhatott a dobogó legfelső fokára, a Jack Daniel’s whiskey.

A Jack Daniel’s 2016-ban ünnepelte 150. évfordulóját, így szinte sorsszerű volt, hogy ebben az évben ez a márka nyerje meg a világszintű megmérettetést. A győztesnek több kitételnek kellett megfelelnie: így például szempont volt, hogy a brand legalább 30 országban legyen jelen, és egy karton ital értéke elérje a 150 dollárt. A vetélytársak 130 országból érkeztek, és a szervezők legnagyobb meglepetésére olyan márkák is helyezést értek el, amelyekből még egy évtizede kevesebb, mint 100 000 kartont tudtak csak értékesíteni évente. A nyertes whiskey maga mögé parancsolt több világhírű vodkát, gint, konyakot és likőrt is, nem beszélve a konkurens whisky gyártókról, mint a Jameson vagy a Johnnie Walker.

A Jack Daniel’s whisky főleg az amerikai piac meghatározó szerepének köszönheti töretlen népszerűségét, azonban az utóbbi években nemzetközileg is vezető szerepet tölt be. Sikerét a világpiacon mi sem bizonyítja jobban, hogy eladásainak 55,5%-át ez a szegmens teszi ki. A márka széles réteghez szól, így az eredeti ízek kedvelői mellett a fiatalok is megtalálják az ízlésüknek megfelelő italt a Jack Daniel’s kínálatában. A versenyen az eredeti Tennessee whiskey szerezte meg az aranyérmet, de emellett a Tennessee Honey is közkedvelt a fogyasztók körében.