Berlinben ma minden Magyarországról szól

Nagyszabású gálával vette kezdetét Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét. A megnyitón Fazekas Sándor mintegy háromezer fős hallgatóság előtt mondta el, hogy miért is fontos és megtisztelő számunkra, hogy díszvendégként ott lehetünk Európa legnagyobb és legrangosabb mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállításán, a Grüne Wochén.

 

Magyarország 33 kiállítója ízelítőt ad a berlini szakmai és érdeklődő közönségnek hazánk értékeiből, amelyeket reményeink szerint a 400.000 vásárlátogató közül minél többen meg is kóstolnak, hogy jó hírét vigyék magas minőségű termékeinknek – fogalmazott a földművelésügyi miniszter. A tárcavezető kifejtette: Magyarország a hagyományos, fenntartható és génmanipulációtól mentes mezőgazdaságra és élelmiszertermelésre alapozza jövőjét. A fenntartható, egészséges és minőségi élelmiszert előállító mezőgazdaságban látjuk gyermekeink és unokáink jólétét is biztosítottnak. Nem véletlenül lett a Zöld Hét magyar mottója az, hogy „Hagyományosan, sokoldalúan, természetesen”. És valóban, a magyar agrárium ezekből az értékekből nyeri erejét, versenyképességét, gazdasági eredményeit.

Fazekas Sándor emlékeztetett: Magyarországot a történelem folyamán számos alkalommal nevezték a földrész éléskamrájának. Kedvezőek a termőhelyi és a természeti adottságaink a jó minőségű, biztonságos és értékes mezőgazdasági termékek előállításához. Ahhoz, hogy a változó világban is fenntartsuk a magyar agrárium nimbuszát, mélyen gyökerező történelmi alapra, a magyar gazdák szorgalmára és szaktudására, valamint felelős, jövőre irányuló agrárpolitikára, gondolkodásmódra van szükség.

Német barátainkkal ezredéves szoros történelmi, gazdasági és kulturális kapcsolat fűz össze minket – fogalmazott a miniszter, aki Németországot Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnereként, és elsőszámú politikai szövetségeseként jellemezte. Köszönjük a házigazdák meghívását Berlinbe. Büszkék vagyunk arra, hogy a várost, Németországot és Európát erőszakkal elválasztó falból az első téglát mi magyarok ütöttük ki – mondta Fazekas Sándor.

Az ünnepi megnyitón Christian Schmidt német agrárminiszter mellett Phil Hogan mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos, Wolfgang Ingold, a Német Élelmiszeripar és Italgyártók Szövetségének elnöke, Joachim Rukwied, a Német Gazdaszövetség elnöke és Michael Müller, Berlin polgármestere is felszólalt.