Birtoklátogatások 8: Mészáros Borház

Nem jelentett különösebb meglepetést, hogy Mészáros Pál szekszárdi szőlőbirtoka idén bekerült a 10 legszebb közé. A tavalyi Országos Bormustrán az ő borai szerepeltek a legjobban, begyűjtöttek egy Nagyarany mellé további három aranyat. 2012-ben a Mészáros Borház lett az Év Pincészete díj birtokosa, a legutóbbi, 2015-ös Év Bortermelője választás során pedig Mészáros Pál beérkezett a legjobb öt közé.

Mindezt csupán azért volt célszerű előrebocsátani, hogy érzékelhessük, Mészáros Pál eredményei mindenképpen indokolták, hogy a legjobbak közé kerüljön az „Év Legszebb Szőlőbirtoka” szavazáson is. Ő az, aki – amikor rendszerváltáskor felmerült egy saját birtok kiépítésének lehetősége – vette a papírt, ceruzát, meg a számológépet és kikalkulálta, hogy mit tudna ebből kihozni. Számításai nyomán kiderült, hogy amennyiben a borászathoz kötné életpályáját, annyit keresne, amennyi egy átlag mesterember aktuális keresetének a fele. Így aztán eldöntötte, hogy ezt kihagyja. De más a józan ész és más a szív: másnap reggel félredobta a számításokat, belevágott és megvette a Malomoldalban az első 10 hektárját. Birtoka napjainkra már 100 hektár fölé nőtt, van egy szép pincészete és birtokközpontja a Kossuth Lajos utcában, egy telephelye a Damjanich utcában. De a szorgos munkának, a tudatos birtoképítésnek, a minőség iránti elkötelezettségnek meglett az eredménye abban is, hogy tavaly megnyithatta a birtokközponttal szemközt a Hotel Meropsot, Szekszárd első négycsillagos szállodáját.

Látogatásunk során csak azt nem tudtuk eldönteni, hogy Mészáros Pál vajon vendéglátóként, avagy borászként jobb-e. Mert hogy borászként kiváló, az tagadhatatlan. De hogy valaki külön dzsipet biztosítson, amivel a Szekszárd fölötti szőlődűlők karéját bemutathatja a szurdokokon keresztül, ráadásul úgy, hogy a dűlők borait ott kóstolhattuk, ahol azok megtermettek, az minden bizonnyal a vendéglátás csúcsát jelenti. És ha már csúcsról van szó, akkor még nem is említettük a Bati Kereszt kilátót. Ennél a szőlődűlőnél ugyanis elkészült egy nagyszerű kilátó, ahonnan a város feletti szőlőhegyek jó részét belátni. A vizuális élmény a csúcsról már magában is megéri a fáradságot, de hogy a látványt Mészáros-féle rozéval a kézben élvezhettük, az mindannyiunk számára feledhetetlen élményt jelentett.

Persze Mészáros Pál borászként sem állt meg a mesterség gyakorlásánál, folyamatos innovatív szándék vezérli. Még gyermekként második otthonában, a szőlőkben szaladgálva, az érett szemeket kóstolgatva nagyapja meredek Benedek-völgyi szőlőskertjében felfigyelt egy szőlőtőre, melynek termését a többinél édesebbnek, ízletesebbnek ítélte. Amikor aztán saját ültetvény kialakításába fogott, mintát küldött erről a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetbe. Ott genetikailag alaposan megvizsgálták, és azt állapították meg róla, hogy ősi ponthoszi fajta, a filoxéravész előtti értékek hordozója, jellegében közelebb áll a csókaszőlőhöz, mint a kadarkához. Mészáros Pál gyermekkori kedvenc tőkéjéből így lett aztán tudatos szaporítással előbb 15 tőke a birtokán, aztán ½ hektár, mára pedig 5 hektár Mészi Kadarka. Mészáros Pál úgy tartja, hogy a Szent Grált immáron kétezer éve kutatják, ő viszont pár évtized alatt megtalálta. 2007-ben kerülhetett palackba erről az első termés, melyet Szent Grál elnevezéssel hoznak azóta is évről évre forgalomba. Az Argentinában sokat bizonyított Malbec szőlőfajtát is meghonosította ültetvényén, és bebizonyította, hogy ez a fajta Szekszárdon is kitűnően érzi magát, amit mindenki érzékelhet, ha kibont egy palack Latino Reservet a Mészáros Borháztól.

Okvetlenül említést érdemel Mészáros Pálnak a rezisztens fajtákkal kapcsolatos elkötelezettsége is. Amikor betérünk a borászatba, az utcabejárónál lévő, eredetileg lakóháznak kialakított épületrész tornácára felfuttatva rezisztens csemege szőlőfajtákból, pölöskei muskotályból, és moldovánból álló szőlőlugast találunk. A Mészáros Pincészet a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetével hosszú távú együttműködésben tevékenyen részt vesz a rezisztens szőlőfajták elterjesztésében. A 29/3 jelű klónnal már a termelés szakaszában vannak, palackozzák is, aminek kedvező tesztjéről idei 3-4. számunkban beszámoltunk.

Előrelátásával, szerénységével, emberségével Mészáros Pál a szekszárdi borászok emblematikus alakja.Ha valaki megkérdezi tőle, a sikeres birtok hogyan jöhetett létre a számok racionalitásának ellenére, az ő szerény stílusában halkan csak ennyit mond: „Az égiek is besegítettek.”