A nyolcvanas években, amikor a borbirtok ötlete megfogalmazódott, a Somlón nem létezett vendégfogadás, sem szálláshely, sem étterem nem várta a turistákat. Akkor fogalmazódott meg az alapító trióban a gondolat, hogy ez a hely többet érdemelne. Eredetileg csupán kisebb, nagyjából 800 négyszögölre kimért szőlőparcellák voltak itt kis romos présházakkal. A jellemzően több tulajdonossal rendelkező épületek felvásárlása így nem volt egyszerű, de azért 2008-tól több ütemben megvalósult. A tényleges munkálatok 2010-ben kezdődhettek meg, amikor a romos présházak alapjaira elkezdték felhúzni az új, kétszintes házakat. 2012-re elkészültek az épületek, melyeket egy közös pincerendszer fűz össze a hegy gyomrában, sőt, mindezt kiegészítették egy impozáns központi pincetérrel. Ez a földalatti kupolás oszlopcsarnok akár kétszáz fő befogadására alkalmas, így kiváló helyszínt biztosít rendezvények, elsősorban esküvők számára is. A kétszintes épületek összesen 20 férőhellyel várják a látogatókat. Az öt házból az egyik a gazdasági központ, amely alatt hármas szinteltolódással hosszú pincerendszer húzódik, amiben az acéltartályok részére ugyanúgy megfelelő teret alakítottak ki, mint a hordós érlelés számára.
A mintegy 2,5 hektáros szőlőterület felvásárlását egy komoly elemzés követte első ütemben, melynek során a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetnél bevizsgáltatták az ültetvényen található szőlőket. Ebből a vizsgálatból kiderült, hogy 25 féle szőlő található a területen, melyek egyike a Bálint-szőlő volt. Ha már a tulajdonosok egyikét Bálintnak hívják, az jó alkalom arra, hogy ennek az ősrégi magyar fajtának a kultuszát feltámasszák. Így a kutatóintézettel karöltve a Bálint szőlő felélesztésére közös programot hoztak létre, melynek során a birtokon 200 tő Bálint szőlőt ültettek. E mellett egy hektáron terem Olaszrizling, mintegy 4000 m2-en Furmint, a többi pedig Juhfark, illetve vegyes helyi fajták.
A vertikális kóstoló során gondosan elkészített tételekkel találkoztunk, érdekes volt visszamenni egészen a 2003-as évjáratig, így megfigyelhettük, hogy milyen szépen tartják magukat a somlói borok, ha megfelelő állapotban szüretelik a szőlőt, és szakszerűen kezelik a borokat. A három tulajdonos, Schäffer István, Bálint Tamás és Dubi Zoltán mellett a borok a vincellér Nagy Balázs szaktudását dicsérik.
Megvalósult hát az álom, létrejött az 5 Ház Borbirtok. A három nagy álmodó fantáziája persze ezzel még nem állt le. Mert milyen jó lenne, ha a somlói várhoz kötélpálya vezetne. Ki tudja, taln egyszer ebből az álomból lesz is valami!