Idén még arról is meggyőződhettünk, hogy a pincészet honlapja a legszórakoztatóbb az összes borászat közül.
Ebből kiderül, hogy a pincészet tulajdonosa, Fekete Mihály körül szinte forr a levegő, állandóan történik valami, de a részletekről nem kell beszámoljunk, aki kíváncsi az aktuális aktivitásokra, az kattintson a pincészet honlapjára, hogy unatkozni nem fog, az egészen biztos.
A Fekete pincészet családi vállalkozásként indult, az 1960-as évek eleje óta foglalkoznak szőlőműveléssel. Jelenleg a présház körzetében megvásárolt területekkel együtt közel 9 hektárra nőtt a család területe. Ültetvényeik elsősorban a birtokközpont környékén vannak, az Iván-völgyben, ezen kívül a Kerék-hegyen, a Decsi-hegyen, valamint a Nagymihály dűlőben. A fajtaösszetételt illetően területük felén kékfrankos, továbbá nagyjából 20%-on cabernet sauvignon, 15%-on kadarka, a maradék 15%-on pedig shiraz, merlot, zweigelt, olaszrizling, chardonnay, tramini és cserszegi fűszeres terem.
Horváth Tibor, valamint a gazda értő kalauzolása mellett idén is nagyszerű borsort sikerült végigkóstolnunk. Fekete Mihály szép sikereket ér el nagytestű cuvée boraival is, ám mégis kadarkájára a legbüszkébb. „Én kadarkán nőttem fel, számomra ez a meghatározó ízvilág, gyerekkoromban szüleimnek nem is volt más fajtája. Ma is úgy vélem, hogy ez az igazi szekszárdi bor, amely sehol nem tud annyi szépséget felmutatni, mint épp nálunk. Könnyű, jól iható, elegáns és friss. Kerékhegy tetején lévő kadarka ültetvényemet körbesüti a Nap, eső után hamar felszárítja a szél. Persze egy kis megszállottság is kell hozzá, hogy az ember kadarkával foglalkozzon” – vallja a borosgazda.
A kadarka mellett a kékfrankos, a két cabernet, a shiraz mind-mind gyönyörű jegyeket mutat, de különösen kiműveltek a házasításai is. Ezek közül ez alkalommal a Bikavér válogatás, a Jurátus cuvée mellett a Mókamester cuvée aratta körünkben a legnagyobb sikert. Ez utóbbi egészen egyedi összetételű testes, karakteres, ászokhordós érlelésű vörösbor, karamellre és feketeribizlire emlékeztető ízvilággal, markáns savkészlettel. Nem véletlen, hogy 2015-ben 5 csillagos borkiválóság lett.