A Törley a világ legjobbjai között

A 2013-ban piacra került Törley Muskotály, Rosé és Chardonnay borok bevezetésekor a cég azt ígérte, hogy neves borbírálók által is megméretteti az újdonságokat. A borok eddig jól vették az akadályokat.

Az idei londoni Decanter World Wine Awards-on, amely szakmai körökben a legfontosabb versenyek egyikének számít, a Törley Pinot Noir rosé is felkerült az éremtáblázatra, a Muskotály pedig oklevelet kapott, miközben a pezsgők közül a 2011-es Törley Chardonnay Nyerspezsgő aranyérmes lett. A Chardonnay-k világversenyén, a Chardonnay du Monde-on a Törley Chardonnay brut kapott ezüstérmet. A Törley Muskotályt pedig aranyéremmel díjazták a brüsszeli XXI. Concours Mondialon és a francia Les Citadelles du Vin és a német Mundus Vini versenyeken, illetve ezüstéremmel a rangos londoni Wine and Spirit Competition-ön.

Talán ennél is fontosabb hír, hogy a Törleyt díjazták a pezsgők és champagne-ok idén először megrendezett világbajnokságán, amelyet a világ egyik legismertebb boros szakírója, a „pezsgők pápájának” nevezett Tom Stevenson hívott életre, a zsűrit pedig a pezsgővilág legnagyobb becsben tartott kóstolói és specialistái alkották. A versenyen a világ 650 pezsgőjét értékelték számos különböző kategóriában. A Törley Fortunája a magyarok közül egyedüliként került fel az éremtáblázatra egy ezüsttel. Stevenson nevéhez fűződik egyébként a világ egyetlen, hiánypótló pezsgő-enciklopédiájának összeállítása, ahol a „nagyok” egyikeként a Törley egy teljes, keretes kiemelt oldalt kapott.

A Fortuna ezen kívül aranyérmet kapott a már említett Wine and Spirit Competitionön, a cég egy másik pezsgője, a Gála pedig aranyérmes lett a berlini Wein Trophy versenyen. Összességében a Törley borai, pezsgői Londontól Bordeaux-ig, Németországtól Brüsszelig tíz borversenyen 6 arany, 5 ezüst és 8 bronzérmet kaptak, de sikeresen szerepeltek a belföldi versenyeken is, a lapunk szerkesztősége által meghirdetett Média Bora versengésen például a Chardonnay Brut megkapta a legjobb boroknak és pezsgőknek tartogatott nagyaranyat. A borok közül pedig a Muskotály nyert egy ezüstérmet a legjobb hazai italok seregszemléjén, a budapesti VinAgora versenyen.

A díjnyertes italok mögött álló borászok vezetője, Kemendy László szerint a Törley sikerei azt bizonyítják, hogy „nagyüzemi” körülmények között is készíthetők olyan italok, amelyek bármikor felveszik a versenyt a világ elitjével. Ilyen módon a márka eredményei végre cáfolni látszanak a hazai borászat évtizedekre visszanyúló gondját, amely szerint a magyar bor nemzetközi sikerének gátja nem a minőség, hanem a korlátozott mennyiség. A borász szerint „a siker kulcsa az, hogy a borok és a pezsgők elkészítésének valamennyi folyamatát kiemelt figyelemmel kezeljük a szőlő metszésétől a szüretig, az alapborok kezelésétől a palackozásig, tehát a szőlőtőkétől a fogyasztó asztaláig!” Ahogy Kemendy fogalmaz: „minőség a saját szőlőskertünkből”. A Törley borai ma már a legtöbb országos bolthálózat polcain megtalálhatók.

A Törley borkínálata ki is bővült: az eddigi édes, gyümölcsízű borok mellett 2014-ben egy száraz Cserszegi fűszeres is a polcokra került. A pincészet az édes élvezetek szerelmeseinek is kedveskedett idén, amikor piacra dobta a nevében is légies ízesített boralapú koktélt, a Törley Aérient. Sajátossága, hogy kevesebb benne a buborék és alacsonyabb – 5,5%-os – az alkoholtartalma.