Kiválasztották a Carton Hungaricum 2015 borait

A Külgazdasági és Külügyminisztérium díjkiosztó gálaesten hirdette ki a 13. alkalommal, idén először Carton Hungaricum néven megrendezésre került pályázat eredményét.

A Carton Hungaricum a Külgazdasági és Külügyminisztérium kiváló minőségű borokat és az azokhoz tartozó neves borászatokat bemutató országimázsprogramja. A kiválasztott borsor 2015-ben Magyarország külképviseletein, valamint a külügyminiszteri reprezentáció keretében fogadott nemzetközi delegációk előtt képviseli hazánk borkultúráját.

A borsor kiválasztására és bírálatára 2014. november 3-án és 4-én került sor egy borszakértőkből összeállított zsűri segítségével. A korábban is neves hazai szakértőkből álló ítészi gárda idén olyan nemzetközi szaktekintélyekkel bővült, mint Markus Del Monego, aki a Világ Legjobb Sommelier-je címmel és Master of Wine képesítéssel is rendelkezik, illetve Aigars Lukstiņš, a 2007-es lett sommelier-bajnok, akinek szerepe azért is fontos, mert 2015 első felében az EU soros elnökségét Lettország látja majd el, és – egy korábbi megállapodás értelmében – az ottani díszétkezéseken is a magyarországi nyertes borokat fogják kínálni. A Carton Hungaricum 2015 gálaesten Magyarország legfőbb méltóságai, a Magyarországra akkreditált nagykövetek, a diplomáciai testület képviselői, a kormányzat tagjai, nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező cégek képviselői, illetve a nyertes borászatok vettek részt.

Mészáros Gabriella, a zsűri elnöke, az 1991-ben alapított Borkollégium oktatási központ vezetője és vezető előadója, illetve nemzetközi borakadémikus a gálaesten elmondta, hogy „a Carton Hungaricum borválogatás megrendezésének elsődleges célja, hogy a Kárpát-medencére legjellemzőbb, kimondottan egyedi karakterű és kifogástalan minőségű borokat tudják az érdeklődők számára bemutatni. Fontos hangsúlyozni tehát, hogy ez nem egy verseny. A zsűri szigorú és egyértelműen körvonalazott célok mentén kereste a legmegfelelőbb tételeket, és vakkóstolás keretében pontozta az egyes borokat, amelyeket a termelők a kategóriáknak megfelelő kiírás szerint küldtek be a kóstolóra. Csak kifogástalan, a termőhelyre és fajtára – esetleg az adott termőhelyi szabályozásnak megfelelő házasításokra – jellemző, a diplomáciai fogadások elvárásai szerinti borok kerültek eddig is évről évre kiválasztásra. A válogatásnál a magas minőség elengedhetetlen szempont volt, de legalább ennyire fontos volt a borok termőhelyi karaktere és egyedisége.”

A szakmai zsűri idén az alábbi három minőségi kategóriában választott borokat.

Grand Superior kategóriába választott borok a legmagasabb diplomáciai szinten képviselik a hazai borászatok kiváló minőségű borait.

A Grand Superior kategória győztesei:

  1. Kreinbacher Birtok, Nagy-Somló, Prestige Brut N.V.
  2. Figula Pincészet, Balatonfüred-Csopak, Öreghegyi Olaszrizling 2013
  3. Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Tokaj, Percze Furmint 2012
  4. Karner Gábor Kézműves Borászata, Mátra, Boróka – Vitézföld Kékfrankos 2009
  5. Gere Attila Pincészete, Villány, Kopár 2011
  6. Bott Pince, Tokaj, Bott-rytis 2013
  7. Árpád-Hegy Pince, Tokaj, Aszú 6 puttonyos 1999

Superior kategóriába kerültek azok a borok, amelyek a szakmai és kulturális rendezvények kísérő borai lesznek.

A Superior kategória győztesei:

  1. Garamvári Szőlőbirtok, Tokaj, Vincent Tokaji Furmint Brut N.V.
  2. Szőke Mátyás & Zoltán, Mátra, Királyleányka 2013
  3. Bodvin Pincészet, Tokaj, Áldomás Furmint 2012
  4. Günzer Tamás Pincészete, Villány, Rosé 2014
  5. Günzer Zoltán Pincészete, Villány, Ördögárok Kadarka 2011
  6. St. Andrea, Eger, Áldás Bikavér 2012
  7. Barta Pince, Tokaj, Öreg Király-dűlő Édes Szamorodni 2012
  8. Tokaj Nobilis, Tokaj, Aszú 5 puttonyos 2008

Classic kategóriába olyan borokat soroltak, amelyek a külképviseletek nagyobb vendégszámú rendezvényein is felszolgálásra kerülnek majd; esetlegesen ezekből nagyobb piacra alkalmas tételek is rendelkezésre állnak a termelőnél.

A Classic kategória győztesei:

  1. Hungaria Pezsgőpincészet, Etyek, Hungaria Extra Dry N.V.
  2. Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Pannonhalma, Tricollis 2013
  3. Tokaj Kereskedőház, Tokaj, Furmint Grand Selection 2013
  4. Gál Szőlőbirtok és Pincészet, Kunság, Kékfrankos Rosé 2014
  5. Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Villány, Macska Portugieser 2014
  6. Takler Pince, Szekszárd, Görögszói Kékfrankos 2011
  7. Tornai Pincészet, Dunántúl, Aranykönny Zeusz 2011
  8. Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Tokaj, Aszú 5 puttonyos 2008