Tüü Péter az idei bajnok!

1 14
A Magyar Sommelier Szövetség negyedik alkalommal rendezte meg a Magyar Sommelier Bajnokságot, amelyen Tüü Péter tarolt.

Tüü Péter, az Arany Kaviár étterem fősommelier-je bezsebelte a zsűri és a közönség nagydíja mellett az összes különdíjat is.

Magyar Sommelier Szövetség negyedik alkalommal rendezte meg a Magyar Sommelier Bajnokságot. A versenyre elsősorban a szakmában dolgozó pohárnokok jelentkeztek. A verseny felépítése és lebonyolítása a Nemzetközi Sommelier Szövetség, az Association de la Sommellerie Internationale (ASI) szabályrendszere szerint történt.

A verseny első fordulójára 2017. február 11-én a kecskeméti Aranyhomok Business-City – Welness szállodában került sor, ahol egyben bemutatkoztak a Duna Borrégió borászatai is. A megmérettetésen hét kandidátus vett részt, akik délelőtt teszt-feladatokat hajtottak végre, míg délután gyakorlati oldalukról is megmutatkoztak. Ebből az első fordulóból az első három jutott tovább a döntőbe, akik a legmagasabb színvonalú szaktudásról adtak számot mind az elméleti, mind a gyakorlati feladatok terén.

Az idei Magyar Sommelier Bajnokság döntőjére február 19-én a Tesla rendezvényközpontban került sor, miközben ugyanannak a rendezvényközpontnak egy szinttel lejjebbi termeiben a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a KávéBár Bazár eseménye zajlott.

1 400x300 30

A döntőre megtelt a Tesla központ nézőtere, mintegy 300 néző figyelte érdeklődéssel az eseményeket. A versenyzőknek általuk választott idegen nyelven pezsgőt kellett ajánlani, majd kitölteni két vendég részére, ezt követően egy adott ételsorhoz kellett italokat ajánlani. (Szerepelnie kellett az italok között 2 külföldi italnak is, továbbá egy kézműves sörnek.) Érdekes feladat volt egy hibáktól hemzsegő borlap tévedéseinek kijavítása, majd vörösbort kellett dekantálni és kitölteni. Az ötödik faladat a döntőben 3 bor, valamint 5 párlat felismerése és jellemzése volt, ez utóbbi tételek fekete kóstolópohárba voltak kitöltve, tehát színük alapján nem lehetett tájékozódni. Az utolsó, hatodik feladat egy pezsgős magnum-palack kitöltése volt egyenlő adagokra, ami még a legnagyobb játékosoknak sem könnyű feladat, de a döntő három résztvevője szépen teljesített.

A zsűri döntése alapján Magyarország Sommelier Bajnoka 2017-ben Tüü Péter lett, aki óriási fölénnyel zsebelte be a több száz érdeklődő közönségszavazatát is. Tüü Péter ezen kívül elnyerte a Koch Borászatkülöndíját, valamint a legjobb dekantálónak, továbbá a legjobb borfelismerőnek járó különdíjat is. A második helyezett Angerman László lett, míg a bronzérem Sutus Attilának jutott.

2 400x300 14