Látogatásunk során csak azt nem tudtuk eldönteni, hogy Mészáros Pál vajon vendéglátóként, avagy borászként jobb-e. Mert hogy borászként kiváló, az tagadhatatlan. De hogy valaki külön dzsipet biztosítson, amivel a Szekszárd fölötti szőlődűlők karéját bemutathatja a szurdokokon keresztül, ráadásul úgy, hogy a dűlők borait ott kóstolhattuk, ahol azok megtermettek, az minden bizonnyal a vendéglátás csúcsát jelenti. És ha már csúcsról van szó, akkor még nem is említettük a Bati Kereszt kilátót. Ennél a szőlődűlőnél ugyanis elkészült egy nagyszerű kilátó, ahonnan a város feletti szőlőhegyek jó részét belátni. A vizuális élmény a csúcsról már magában is megéri a fáradságot, de hogy a látványt Mészáros-féle rozéval a kézben élvezhettük, az mindannyiunk számára feledhetetlen élményt jelentett.
Persze Mészáros Pál borászként sem állt meg a mesterség gyakorlásánál, folyamatos innovatív szándék vezérli. Még gyermekként második otthonában, a szőlőkben szaladgálva, az érett szemeket kóstolgatva nagyapja meredek Benedek-völgyi szőlőskertjében felfigyelt egy szőlőtőre, melynek termését a többinél édesebbnek, ízletesebbnek ítélte. Amikor aztán saját ültetvény kialakításába fogott, mintát küldött erről a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetbe. Ott genetikailag alaposan megvizsgálták, és azt állapították meg róla, hogy ősi ponthoszi fajta, a filoxéravész előtti értékek hordozója, jellegében közelebb áll a csókaszőlőhöz, mint a kadarkához. Mészáros Pál gyermekkori kedvenc tőkéjéből így lett aztán tudatos szaporítással előbb 15 tőke a birtokán, aztán ½ hektár, mára pedig 5 hektár Mészi Kadarka. Mészáros Pál úgy tartja, hogy a Szent Grált immáron kétezer éve kutatják, ő viszont pár évtized alatt megtalálta. 2007-ben kerülhetett palackba erről az első termés, melyet Szent Grál elnevezéssel hoznak azóta is évről évre forgalomba. Az Argentinában sokat bizonyított Malbec szőlőfajtát is meghonosította ültetvényén, és bebizonyította, hogy ez a fajta Szekszárdon is kitűnően érzi magát, amit mindenki érzékelhet, ha kibont egy palack Latino Reservet a Mészáros Borháztól.
Okvetlenül említést érdemel Mészáros Pálnak a rezisztens fajtákkal kapcsolatos elkötelezettsége is. Amikor betérünk a borászatba, az utcabejárónál lévő, eredetileg lakóháznak kialakított épületrész tornácára felfuttatva rezisztens csemege szőlőfajtákból, pölöskei muskotályból, és moldovánból álló szőlőlugast találunk. A Mészáros Pincészet a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetével hosszú távú együttműködésben tevékenyen részt vesz a rezisztens szőlőfajták elterjesztésében. A 29/3 jelű klónnal már a termelés szakaszában vannak, palackozzák is, aminek kedvező tesztjéről idei 3-4. számunkban beszámoltunk.
Előrelátásával, szerénységével, emberségével Mészáros Pál a szekszárdi borászok emblematikus alakja.Ha valaki megkérdezi tőle, a sikeres birtok hogyan jöhetett létre a számok racionalitásának ellenére, az ő szerény stílusában halkan csak ennyit mond: „Az égiek is besegítettek.”