Az édes és erősített borok versenyeznek Szicíliában

Szeptember 16. és 19. között Catania ad otthont a Concours Mondial de Bruxelles következő fordulójának, ahol 40 nemzetközi zsűritag 350 édes, erősített és oxidatív bort tesztel a világ minden tájáról.

A CMB 15 év után tér vissza Szicíliába: legutóbb 2010-ben Palermoban rendezték meg a megmérettetést. A mostani esemény szervezője a Vinopres és a PRC Repubbliche, együttműködésben a Szicíliai Regionális Kormányzattal, a Mezőgazdasági Minisztériummal és az IRVO-val, Szicília regionális bor- és olajintézetével.

Az eseményen 18 országból várják a termelőket, újságírókat és kóstolókat. Négy napon át zajlanak a vakkóstolások, mesterkurzusok és tematikus megbeszélések. Középpontba kerül egy kerekasztal-beszélgetés a „Napöv-zóna” (Marsala, Jerez és Samos) borainak UNESCO általi elfogadásáról, egy olyan kulturális diplomáciai projektről, amelynek célja a mediterrán térség univerzális borászati hagyományainak elismertetése.

Az innováció és a fenntarthatóság is középpontba kerül, olyan témákkal, mint a klímaváltozás, a biodiverzitás, valamint a helyi szőlőfajták előtérbe helyezése, mint a mediterrán szőlőkultúra stratégiai erőforrása. Pietro Russo MW és Giuseppe Figlioli borász mesterkurzusain a technikai tudás, a tapasztalat és a kulturális információk keverednek majd.

Baudouin Havaux, a Concours elnöke szerint „ez a régió tökéletes helyszín azon borok számára, amelyek a hagyományt, az innovációt és származási helyük sajátos kulturális jellegzetességeit képviselik. Itt, Szicíliában, a bor élő örökség, amelyet elkötelezett közösségek generációi formáltak és osztottak meg. A Concours Mondial de Bruxelles hosszú évek óta mutatja be az egyedi édes és erősített borokat, biztosítva azt, hogy a hagyományukat elismerik és a jövőjüket is ünneplik.”

„Catania kiválasztása erre a versenyre azon szőlőtermesztők, borászok és közösségek munkájának elismerése, akik az édes és erősített borokat a szicíliai örökség részévé tették” – mondja Salvatore Barbagallo, a régió mezőgazdasági minisztere. „Az IRVO-val közösen azért támogatjuk ezt a rendezvényt, mert lehetőséget nyit a helyi szőlőfajták bemutatására, új külföldi piacokat nyithat meg és tükrözi az éghajlathoz és a biodiverzitáshoz kapcsolódó globális kihívásokat. Ez az esemény lehetőség a hiteles Szicília bemutatására, amely a jövőbe tekint és képes a bort a kulturális fogyasztás és a növekedés eszközévé formálni.”

A regionális bor- és olajintézet emellett lehetőséget lát a borturizmus, a helyi gazdaság, az intézmények, konzorciumok, termelők és iparági szakértők közötti együttműködés fejlesztésére is.

A verseny eredményeit szeptember 29-én hozzák nyilvánosságra.