A magyar bor páratlan nemzeti kincs, amelyre az egész ország büszke lehet – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a 44. Országos Borverseny díjkiosztóján.
Hubai Imre szerint a magyar termelők versenyképességét és megújulási képességét hirdeti az a majdnem 2700 palack bor, amelyet a megmérettetésre neveztek. Sikerükhöz hozzájárult a verseny szervezője, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) is, hiszen a velük kialakított együttműködés eredményei többek között a szüreti ellenőrzések, amelyek visszaszorították a felvásárlói visszaéléseket, valamint a támogatások hatékony felhasználása, a szabályozási kérdések rendezése, vagy a borászok adminisztrációs terheit csökkentő egyablakos ügyintézés.
Hubai Imre szerint a borászat egyre inkább stratégiai ágazat, hiszen a jelentősége meghatározó a foglalkoztatásban és az idegenforgalomban, egyben kulturális örökséget és közösségépítő erőt is képez. A kormány ezért hosszú távra szólóan, a változó körülményekhez alkalmazkodva biztosít támogatásokat többek között a szőlőültetvények korszerűsítéséhez és más beruházásokhoz, innovációhoz és marketinghez. 2024-től 2027-ig ilyen célokra majdnem 112 millió euró a keret, amire azért is szükség van, mert a korszerű technológia ma sokkal fontosabb, mint eddig bármikor. Akik az elmúlt években nem éltek ezekkel a lehetőségekkel, és lemaradtak a korszerűsítésben, egyre nehezebben felelnek meg a fogyasztói igényeknek.
A támogatások ugyanakkor mindenkinek segítenek, és a kérelmek benyújtási időszakai is úgy módosultak, hogy jobban igazodjanak a termelők igényeihez, az új pályázati elemként megjelenő innovációs beruházási támogatás pedig utat nyithat a legújabb technológiáknak és eljárásoknak, hogy a termelők új piacokat érjenek el. A szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatása július 20. és augusztus 15. között igényelhető, a beruházási támogatások november 15. és december 15. között.
Az államtitkár szerint a magyar borászok bebizonyították, hogy képesek lépést tartani a változásokkal, és megtanulták, hogy az innováció nem a hagyomány ellentéte, hanem annak újraértelmezése, lehetőség arra, hogy a bor a mai elvárásoknak megfelelve megőrizze az egyediségét. A jó termelő éppen ezért folyamatosan kutat, fejleszt, alkalmazza a digitális öntözésvezérlést, a talaj- és növénymegfigyelő rendszereket, elsajátítja a fenntartható gazdálkodás módszereit, vagy épp új borászati termékekkel kísérletezik. Ezekben rejlik a magyar borászat jövője, hiszen a fogyasztók az egyedi termőhelyek mellett egyre inkább az alacsony alkoholtartalmat részesítik előnyben. Ettől ma még sokan idegenkednek, de világszinten az alkoholmentes borok forgalma 2023-ban becslések szerint már elérhette a 2,2 milliárd dollárt – tette hozzá.
A nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos a nyitottság jelentőségét emelte ki. Rókusfalvy Pál szerint a termelőknek nem csak a fogyasztókat, de egymást is érteniük kell, mert együttműködve sokkal hatékonyabbak lehetnek. A minőségi szempontokat semmilyen körülmények között nem adhatják föl, tehát nem rosszabbat, hanem mást kell kínálni, ha a piaci igények változnak – tette hozzá.
A szervezők képviseletében a HNT elnöke közölte, hogy a megmérettetésen majdnem 900 minta versenyez az ország minden borvidékéről, az igazi ítéletet azonban – tette hozzá – a fogyasztók mondják majd ki. Frittman János szerint csak az lehet „nagy bor”, amit az emberek szívesen fogyasztanak, a borászok pedig akkor lehetnek sikeresek, ha utánzás helyett saját arculatot építenek. A borrégiók szintén akkor járnak jól, ha önálló brandeket alkotnak, mert így a külföldi piacokra is könnyebben tudnának betörni.
A borászok dolgát az éghajlati változások sem könnyítik meg, a működési hatékonyság javítása ezért ma már a túlélés biztosítéka – mondta a versenyt támogató MBH Bank egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese. Szabó Levente üdvözölte, hogy az eddigi adatok alapján a borászatok beruházási volumene idén és jövőre is emelkedhet, vagyis a termőterület zsugorodása nem jár a korszerűsítésekre fordított összegek csökkenésével. Az ágazatnak lesz jövője Magyarországon, ha a termelők felismerik, hogy a bort nem egyszerű termékként, hanem élményként kell értékesíteniük – fogalmazott.
A Legeredményesebb borászat díját a Bock Pince, a fiatal feltörekvő borász díját Fodor Gábor (Fodor Borbirtok) kapta.
Nagy Aranyérmet kapott vörösborok:
- Bock Pince Magnifico 2020
- Vesztergombi Pince St. László Bikavér 2021
- Bock Pince Capella 2012
A Legjobb fehérbor: Sike Balázs Pincéje/SkizoBor Balatoni Sauvignon Blanc 2024
A legjobb rozé: Pátzay Borbirtok Pinot Noir Rosé 2024
A legjobb pezsgő: Garamvári Szőlőbirtok Furmint Brut 2019
A legjobb gyöngyözőbor: Feind és Feind Pincészet Irsai Olivér gyöngyöző bor 2024
Nagy Aranyérmet kapott természetes édes borok:
- Grand Tokaj Terroir Selection Amforában érlelt Tokaji Esszencia 2013
- Béres Szőlőbirtok és Pincészet Béres Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017
- Orosz Gábor Szőlőbirtok és Pincészet Tokaji 6 puttonyos Aszú 2018
- Babits Pincészet Tokaji 6 puttonyos Aszú 2019
- Balassa Bor Tokaji 6 puttonyos Aszú 2021
- Orosz Gábor Szőlőbirtok és Pincészet Tokaji 6 puttonyos Aszú 2017
A megmérettetés díjazottjainak részletes listáját idén is az orszagosborverseny.hu oldalon tették közzé.
(Forrás: OBV/MTI/AM, fotó: Fekete István)