Az Európai Bizottság az uniós borágazat versenyképességének erősítésére tett javaslatot

Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol az európai borágazat versenyképességének, ellenálló képességének javítására, hogy – mint írták – az ágazat létfontosságú gazdasági erő maradjon az elkövetkező évtizedekben.

Az uniós bizottság célzott intézkedések bevezetését szorgalmazza annak érdekében, hogy segítse az ágazatot a termelési potenciál növelésében, a változó fogyasztói preferenciákhoz való alkalmazkodásban és az új piaci lehetőségek kiaknázásában.

Az intézkedések számos, a munkahelyektől függő vidéki terület életképességének megőrzéséhez is hozzájárulnak, megőrizve az uniós borágazat társadalmi jelentőségét.

A dokumentum javaslatokat tartalmaz a többlet megelőzésére azáltal, hogy a tagállamok felhatalmazást kapnak arra, hogy engedélyezzék a kivágást, azaz a nem kívánt vagy felesleges szőlőültetvények eltávolítását, és tegyék lehetővé a zöldszüretet, azaz az éretlen szőlő leszedését. A többlettermelés megelőzése a piac stabilizálásának elősegítését és a termelők pénzügyi terheléstől való védelmét is szolgálja – írták.

A javaslat elfogadása esetén a termelők rugalmasságot kapnak az újratelepítési engedélyezési eljárások tekintetében is, ami segíteni fogja őket abban, hogy befektetési döntéseiket a változó környezethez igazítsák. A tagállamoknak lehetőségük lesz arra is, hogy a telepítési engedélyeket jobban hozzáigazítsák nemzeti és regionális igényeikhez.

Kiemelték: a javaslat nagyobb támogatást irányoz elő az ágazat számára annak érdekében is, hogy ellenállóbbá váljon az éghajlatváltozással szemben. Így a tagállamok az éghajlatváltozás mérséklésére és az ahhoz való alkalmazkodásra irányuló beruházások esetében az elszámolható beruházási költségek 80 százalékáig növelhetik az uniós pénzügyi támogatás maximális összegét.

Az alacsonyabb alkoholtartalmú borászati termékekre vonatkozóan egyértelműbb szabályok és közös termékmegnevezések vonatkoznak majd, amelyek révén – a szöveg szerint – könnyebbé válik az innovatív termékek forgalmazása az egységes piacon. Az uniós bizottság továbbá harmonizálná a címkézést is.

Ez – véleményük szerint – előnyös lesz a gazdasági szereplők számára a költségek csökkentése tekintetében, egyszerűsíti az uniós határokon átnyúló kereskedelmet, miközben a fogyasztók számára könnyebb hozzáférést biztosít az információkhoz.

A földrajzi jelzések alapján oltalom alatt álló borokat előállító termelők támogatást kaphatnak majd a borászati turizmus fejlesztéséhez, elősegítve a vidéki térségek gazdasági fejlődését – írta közleményében az uniós végrehajtó testület.

(Forrás: MTI)