A Bor és Piac magazin youtube csatornáján megtekinthetik a Bor és Piac magazin szervezésében megvalósult Ősszel is Balaton rendezvény szakmai szemináriumáról készült videókat. A konferenciát és a mesterkurzust idén immár harmadik alkalommal rendeztük meg! Az idei előadások mottója a fenntarthatóság volt, ennek apropóján kalandozunk el egy 6000 éves borkultúra nyomába is.
Az öt kiváló előadás záróakkordjaként a mesterkurzuson kitekintettünk Georgiába és borostyánborok kerültek a poharakba!
16:05- 16:20
Előadó: Dr. Csemez Attila
Csemez Attila Mőcsényi-díjas tájépítészmérnök, a Kertészeti Egyetem (és jogutódjainak) professor emeritusa, a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka zsűrijének kezdettől fogva tagja.
Vízpartvédelem a Balaton körül
Mitől véd a Balatoni Vízparti Terv?
Évtizedek óta lépten-nyomon elcsodálkozunk a Balaton környékén elburjánzott óriási mértékű ún. ingatlanfejlesztésekről. Az intenzív beépítéseknek is köszönhetően a Balaton egyre kevésbé élhető! Az 1960-as évekig a bazaltbányák működése volt a legnagyobb környezet-ártalmi ellenség. Napjainkra az üdülő-népesség megnövekedése vált a tájhasználati konfliktusok forrásává. A terhelhetőségi létszám-korlátozások kudarcot vallottak. A biológiailag inaktív felületek aránya folytonosan növekszik. A Vízparti Terv a jelenlegi szabályozásokhoz képest mennyit szigorít?
16:20- 16:35
Előadó: Knolmajer Bence
Kertészmérnök, Növényorvos. PhD hallgató, MATE Növényvédelmi Intézet (Keszthely). Trio Pince szőlészeti vezető.
Napjaink szőlőtermesztésének megfelelő választ kell adni a fogyasztói igények folyamatos változására és a klímaváltozás kihívásaira, miközben a fenntarthatósági elvárasoknak is egyre jobban meg kell felelni. Ezek a tényezők a szőlőtermesztőt új fajták termesztésére késztetik, így a figyelem olyan módszerek alkalmazása felé irányul, amelyek lehetőséget adnak a már meglévő szőlőültetvényekben gyors fajtaváltásra, ezáltal a megváltozott körülményekhez való mielőbbi alkalmazkodásra. Ilyen megoldás lehet a szőlőültetvények helybenoltása Trio szemzéssel. A Trio szemzés egy olyan zöldre zöld pajzsos szemzés, amely összehasonlítva más módszerekkel technikailag gyorsabban kivitelezhető, így lehetőség adódik nagyobb felületek gyors fajtaváltására.
16:35- 16:55
Előadó: Dr. Sólyom-Leskó Annamária
Dr. Sólyom-Leskó Annamária – élelmiszermérnök, borász, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Borászati Tanszékének docense. Aktív szerepet vállal az Egyetem Szőlész-borász mérnök képzéseiben. Oktatási tevékenysége mellett fő kutatási területe a szőlő és a bor finomanalitikai összetétele, köztük az érzékszervi tulajdonságok kémiai hátterének vizsgálata.
Vulkanikus termőtájak a Balaton körül
A Balaton környékének változatos termőtájai között számos egykori vulkáni
kúp található. Hogyan befolyásolják ezek a termőhelyek a bor összetételét? Valóban létezik „ásványos” íz? Mineralitás a tudomány szemével, a Balaton tükrében.
16:55 – 17:15
Előadó: Dékány Tibor építészmérnök, fotóművész, a Bor és Piac főmunkatársa, oszlopos tagja a MBA, a Magyar Sommelier Szövetségnek, a Magyar Borszakírók körének és a Tokaji Borlovagrendnek
Történelmi visszatekintés: a balatoni borok első fénykora a XVIII. században, a Badacsonyi borvidék meghatározó szerepe. Rendszerváltást követő újjárendeződés, Szeremley Huba jelentősége. A Balaton Borrégió helye a hazai borászat jelenkorában, a régió Év Bortermelőinek rövid bemutatásával
17:15- 18:00
Előadó: Dr. Pásti György ny.egyetemi docens
Munkahelyei, szakmai pályája végig a Szent István Egyetem Borászati Tanszéke és jogelődjei tevékenységéhez kötötte. (1977-2019) A 42 éves egyetemi oktatói és kutatói munkásság fő témakörei a kékszőlő feldolgozás, egyes, különleges érlelési technikák alkalmazása, a borhibák és betegségek felismerése, valamint az érzékszervi bírálat ismeretanyaga és technikája. Vendégoktató volt 2004-2018 közt TEMPUS, ERASMUS programok keretében Franciaország, Olaszország, Portugália, Spanyolország különböző szakegyetemein.
Bortároló és -érlelő edények, – előnyök és hátrányok
A borászat a kezdetektől fogva használ különféle anyagú és nagyságú edényeket a borok kezelésére és tárolására. Ezek megválasztása a mindenkori technikai lehetőségek és a fogyasztói (azaz piaci) elvárásokhoz igazodott. Az elmúlt 30-40 évben a tároló és érlelő edényzet megválasztásában több új anyag, illetve megoldás is felmerült. Egyes termelők technikai és érzékszervi szempontból közelítenek a kérdéshez, míg mások régvolt hagyományok felelevenítéseiben látják a megoldást. Hogyan biztosítható a jelenlegi piaci igényekhez idomuló, az egyes anyagok előnyeit és hátrányait figyelembe vevő borászati gyakorlat megvalósítása, – ezt a témakört érintjük röviden.
Mesterkurzus: A georgiai borok nyomában
5 tételes vezetett borkóstoló
Chelti Winery: Chelti White, 2022
Chelti Winery: Rkatsiteli Qvevri, 2022
Ethno: Saperavi, 2021
Satrapezo: Saperavi, 2019
Condoli Wineyards: Rkatsiteli, 2019
(Munkatársunktól)