Póczék rendszeres résztvevői a Bor és Piac magazin bortesztjeinek és az Ősszel is Balaton sétáló borkóstolók visszatérő kiállítói, végre eljött az alkalom a Balaton Bor Bár apropóján és őket is felkerestük.
Aki járt már Balatonlellén a Kishegyi kilátónál és az akörüli játszótéren az biztosan elment már a Pócz Borbisztró mellett. Aki elmegy mellette, annak pedig mindenképp érdemes betérnie ide, sőt a városból is érdemes ide feljönni, mert a bisztró változatos ételkínálata mellé remekül passzolnak a helyi borok. Amit leteszteltünk és bátran ajánljuk: mézes- chilis sütőtökkrémleves, vargányakrémleves, csülök pékné módra és a tejfölös uborkasaláta.
A Pócz Pincészetet Pócz József alapította 1991-ben, aki 1975-ben szerezte a Gyöngyösi Kertészeti Főiskolán szőlész-borász diplomáját. Családi vállalkozásként Pócz József alapító, valamint gyermekei Szilvia és Attila is a birtokon dolgoznak. Pócz Attilával beszélgettünk a második generációs fiatal borásszal, aki a feldolgozástól kezdve a borkészítési és az értékesítési feladatokat irányítja.
A borászati technológiáért is Attila felel. Ausztriában egy szőlészeti középiskolában végzett borászati menedzsment szakirányon (Weinmanagement), ahol a borkészítéstől a borkóstolásig mindent megtanultak. A képzés alatt két bortúrán is részt vettek Ausztriában és az osztrák képzésen magyarországi gyakorlaton is voltak a hallgatók.
Sokfelé szerzett tapasztalatot Attila, dolgozott Eisenstadtban (Kismarton) az Esterházy Borászatnál, majd a Fertő- tónal a Scheiblhofer Borászatnál is. Ausztriában a vendéglátásban kellő tapasztalatot szerzett a bisztrójuk megnyitásához. Édesapja, Pócz József vezeti a szőlőművelést, illetve a szüretet, nyaranta pedig a rendezvényparkban található faházban kínálja a pincészet borait esténként. Éttermük mellett három vendégszobájuk is működik.
Lellén ugyan kint vannak a rendezvényparkban, de amióta megnyílt a borbisztrójuk, azóta nagyon kevés fesztiválra járnak.
Szőlőterületeik Balatonlelle és Balatonboglár határában találhatóak, nyolc különböző területen. Prémium boraik dűlőszelektáltak, a lellei Kishegyről és a boglári Kokas hegyről származnak, ez utóbbin belül is három különböző területről.
Az összes borukat Magyarországon adják el. Az Auchanban jelenleg négy boruk van jelen, illetve a Lidlben is meg lehet találni boraikat. Webshopot is működtetnek és a Raiker-Corvinum is forgalmazza a boraikat, valamint a VakVarjú éttermekben is fent van az étlapon a rosé boruk. Ezen kívül a környező településeken, Balatonlellén, Balatonbogláron és Szemesen is sokfelé elérhetőek boraik.
Éves szinten kb. 60 ezer palack bort termelnek és a pincénél Bag in Box kiszerelésben is meg lehet vásárolni egyes boraikat.
Idén már minden boruk kierjedt, Attila jónak aposztrofálta az idei évet mind mennyiségben, mind minőségben is.
Erjedes alatt hűtik a borokat, bent a pincében pedig 16-17 fokos átlaghőmérséklet van. Csak néhány bort kiemelve: a barrique hordós pincében a Cabernet franc és a Chardonnay boraikat érlelik. A dűlőszelektált Olaszrizling is fahordós érlelést kap. A Sauvignon blanc és a BalatonBor pedig reduktív tételek. A fahorodós érlelés mellett használnak flexcube tartályokat is, ahol a bor megkapja ugyanazt a mikrooxidációt, mint egy fahordóban. Boraikat sokszor érlelik finomseprőn akár fél évig is.
A zászlósboruk a Vinagora aranyérmes, 24 hónapon keresztül 225 literes tölgyfahordóban érlelt 2018-as Prémium Cabernet Franc, ill az új irányú szintén Vinagora aranyérmes 2019-es Cabernet Franc. Attila az új, 2019- es vonalat szeretné továbbvinni, ami szerinte a piaci trendeknek jobban megfelel és persze neki is személyes kedvencévé vált.
(Munkatársunktól)