Megkóstoltuk Badacsony ikonikus fajtáit

Harmadik alkalommal rendezzük meg az Ősszel is Balaton sétáló borkóstolót és mesterkurzust, ahol a Balaton Borrégió borászatai mutatkoznak be november 29-én, Balatonalmádiban.

Az október első szombatján a Vingardium in The City rendezvényen Budapesten is találkozhattunk több termelővel a Balaton Borrégióból, köztük Borbély Tamással. A rendezvény igen jó hangulatban telt,  rövid koncerteken keresztül ismerhettünk meg lelkes és tehetséges zenészeket és mindeközben sétáló borkóstoló keretén belül nívós borászatok mutatták be tételeiket, a termelők egy része személyesen is megjelent.

A Borbély Családi Pincészet „Tomaj” bora egy igazi különlegesség, amelyben a Badacsony-hegy mindhárom emblematikus fajtáját megtalálhatjuk: az Olaszrizlinget, a Kéknyelűt és a Rózsakövet is. Külön – külön is megízleltük ezeket a fajtákat.

A Kéknyelűt mindig előrébb teszik a kóstolási sorban, mert az filigránabb tétel és magasabbak a savai is. Nem arról van szó, hogy kis testű lenne, nevezzük inkább teltkarcsúnak, amelyben szépen megmutatkozik az ásványosság is. Ezzel szemben a rendezvényen bemutatott Bács – hegyi Olaszrizling az olajos, kerekebb tétel. Kóstolva teljesen kitöltötte a szánkat, tomboltak benne az ásványok, szinte harapni lehetett benne a kőzetet.

Borbély Tamást kérdeztük az idei évjáratról Badacsonyban.

„ Csak pozitívan tudok róla beszélni. Nyilván nagyon sok feladattal, sok nehézséggel járt, főleg Badacsonyban. A szüret nagy része ugyanis a turisztikai szezon kellős közepén, augusztusban zajlott. ami Badacsonyban, akárhogy is nézzük, a turisztikai szezon fő része. Ez így nagyon-nagyon nehéz volt minden termelő számára, hiszen mindenkinek fontos a helyben értékesítés és a rendezvények. Ezért mindenképpen sok szervezést igényelt és nehéz volt összehangolni. Most látva a pincében lévő alapanyagokat, én azt gondolom, hogy ha sikerül mindenkinek a megfelelő szőlő érési állapothoz kötődő szüreti időpontokat megtalálni és szüretelni, akkor szerintem nagyon komoly borok születnek Badacsonyban, akár a frisseket nézve, akár a komoly hosszú távú válogatásokat, rizlingeket tekintve. Úgyhogy én mindenképpen optimista vagyok, és én most azt látom, hogy ez a ’24-es év a sok feladat és „nehézség” mellett, ami inkább kihívás volt, kiemelkedő lesz. Meg kellett lépni, meg kellett ugrani ezeket a válaszokat a kihívásra. Én azt gondolom, hogy nagyon jó év, nagyon jó aromatikák születtek. Persze, nagyon sok odafigyelést és szervezést igényelt. Annak ellenére, hogy augusztusban folyt a szüret, mégis olyan lazán, boldogan vittük végre Apával, nyilván volt egy-két mérgelődés, mégis  olyan gördülékenyen ment, a rengeteg rendezvényünk mellett is.”

(BZs)