Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai

Hagyományőrzés és fenntarthatóság jellemzi azokat a gazdaságokat, melyekből a METRO az idei év borválogatásait választotta. A METRO Év Bora címet a nagykereskedelem minden évben egy kiváló fehér-, rozé- és vörösborból álló borválogatásnak ítéli oda; a nemzetközi válogatás mellett a magyar METRO idén is kiemelt egy kitűnő hazai bortriót. A két borválogatás ezúttal az olasz Veneto, illetve a magyar Villány lankáin termett szőlőkből készült.

A borszakértők által nagy gonddal kiválasztott nedűket kizárólag a METRO-áruházakban lehet kapni. A borválogatásokat kifejezetten ajánlják azoknak a vendéglátósoknak, akik elérhető áron magas minőségű borokat szeretnének beemelni a borlapjukba.

METRO Év Magyar Bora 2024: Nexus, Lelovits Tamás Pincészete

A kapcsolódás jelenik meg a METRO Év Magyar Bora nevében: a Nexus szó utal a két cég együttműködésére, a szőlőfajták kapcsolatára a házasításokban, a bor által teremtett hídra ember és ember között, s nem utolsó sorban a bor és étel alkotta harmóniára. A termelő Lelovits Tamás Pincészete egy hagyományosan működő családi pincészet, mely Villány legjobb dűlőin 21 hektáron gondos odafigyeléssel termel kiváló borokat. Elsősorban az örökölt hagyományokat követik a borkészítésben, arányosan ötvözve azokat a modern technológiákkal. Elhivatottan őrizik és népszerűsítik a magyar szőlőfajtákat, s képviselik Villány egyedi hangulatát és adottságait.

Izgalmas házasítások

A borválogatás tagjai idén is cuvée-k: a házasításokban szereplő szőlőfajták legjobb oldalát domborítják ki. A Lelovits Nexus fehér cuvée chardonnay, ottonel muskotály és sauvignon blanc szőlők előnyeit egyesíti. A friss, gyümölcsös bort zamatos, gazdag ízek, citrusos-zöldalmás illatjegyek jellemzik. A Lelovits Nexus rosé cuvée a pincészet különleges tételeként kékfrankos és syrah házasítása, egyedülálló íz és illatvilággal. A kékfrankos karakterességét és a syrah izgalmas fűszerességét lelhetjük fel benne, illatában parfümös, rózsaszín virágok fedezhetők fel. A Lelovits Nexus vörös cuvée a kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc szőlőfajták házasítása. Könnyed, feketeribizlis-szedres ízvilágú bor, cseppnyi dohány érzettel.

A címke titka

Érdekesség, hogy a Nexus borok címkéin a gasztronómiai kapcsolódást hangsúlyozandó evőeszközök alkotják az X egyik szárát. Ezek ugyanakkor egyfajta grafikus ajánlásként is jelen vannak: a fehérbor tökéletes kísérője egy szárnyas- vagy halételnek, salátának, így villa szerepel a címkén, míg a rosé egy hideg, pirosgyümölcs levessel alkotja talán a legjobb párt, ezért ezen kanalat találunk. A vörös (villányi bor révén) vörös húsos ételekkel harmonizál, klasszikus ételpárja a steak, így egy kés alkotja a fő grafikai elemet.

METRO Év Nemzetközi Bora 2024: Volere, CADIS 1898 Pincészet

A CADIS 1898 Pincészet az olasz és nemzetközi boros szcéna egyik elismert bortermelője, s a térség vezető borászata. Több mint 120 év tapasztalat és történelem alapozza meg a pincészet szakértelmét és a magas minőségű borkészítést. Területeik Verona keleti részén, Veneto régióban helyezkednek el olyan híres borvidékeken, mint a Soave, Valpolicella és Durello. Világhírű boraik a hagyományos és modern borkészítés harmonikus elegyét tükrözik. A VOLERE borok őshonos szőlőfajtákból fenntartható módon készültek a legnagyobb odafigyelés mellett.

Különleges érleléssel készült olasz borok

A Volere Garganega Veneto fehérbor 100% garganega szőlőből készült, szalmasárga színű bor. Különlegessége, hogy a legalább 10 napig tartó szárítási technikának köszönhetően egyedülálló aroma- és ízgazdagsággal rendelkezik. Illatában a trópusi gyümölcsök és az érett őszibarack jegyeit ötvözi, mely frissen szedett rózsa aromájával egészül ki. A Volere Merlot Corvina Veneto rosébor 51% merlot és 49% corvina szőlők házasításának eredménye. Ez a korallszínű bor a borkészítési folyamat során 12 óra héjon áztatással érte el színét. A könnyed test hosszú lecsengéssel párosul. A Volere Corvina Veneto 100% corvina szőlőből készült, rubinvörös színének és lágy ízvilágának titka a fehérbor készítésénél is alkalmazott, legalább 10 napig tartó szárítási technika. A vörösbor ízében érett cseresznye és sötét bogyós gyümölcsök jegyek mutatkoznak, melyeket lágy fűszeres, édesgyökér ízjegyek kísérnek.

Itáliai fogások kísérője

Ezt az olasz borválogatást kifejezetten az olasz konyha hagyományos fogásai mellé ajánlják: a fehéret hal előételekhez, tésztákhoz, csirkehúsokhoz és mozzarellasajtokhoz, a rozét pizzákhoz és csípős fűszeres ételekhez, a vöröset pedig lasagnához, hideg felvágottakhoz, pácolt húsokhoz és érett sajtokhoz.

A villányi Nexus és a venetoi Volere borválogatások kizárólag a METRO áruházakban kaphatók, és a főszezon során remek szolgálatot tesznek azoknak a vendéglátósoknak, akik különleges, megbízható minőségű, s jó ár-érték arányú borokkal kedveskednének vendégeiknek.