Az EU és Új-Zéland lezárta a kereskedelmi megállapodásra irányuló tárgyalásokat

Az Európai Unió és Új-Zéland lezárta a kereskedelmi megállapodás létrehozására irányuló tárgyalásokat, amely mindkét fél vállalatai és a fogyasztók előtt jelentős gazdasági lehetőségeket nyit – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Ursula von der Leyen közölte, a megállapodás hatására 30 százalékkal bővülhet a kétoldalú kereskedelem, és az EU-export éves szinten akár 4,5 milliárd euróval is megugorhat. Az új-zélandi uniós beruházások 80 százalékkal növekedhetnek, az uniós vállalkozások pedig már az alkalmazás első évétől évi mintegy 140 millió euró vámbefizetéstől mentesülhetnek.

A brüsszeli testület közleménye szerint a megállapodás a vállalkozások esetében egyebek mellett megszünteti az EU-ból Új-Zélandra irányuló exportvámokat. Megnyitja az új-zélandi szolgáltatások piacát olyan fontos területeken, mint a pénzügyi szolgáltatások, a távközlés, a tengeri közlekedés vagy a kézbesítési szolgáltatások. Megszünteti az uniós befektetők hátrányos megkülönböztetését Új-Zélandon és viszont. Javítja az uniós vállalkozások hozzáférését az új-zélandi közbeszerzési piachoz az áruk és a szolgáltatások, a beruházások és a koncessziós szerződések területén.

Megelőzi továbbá az indokolatlan adatlokalizációs követelményeket, és szigorú védelmet biztosít a személyes adatok számára. Segíti a kisvállalkozások exporttevékenységének bővítését, ennek érdekében külön fejezetben tárgyalja a kis- és középvállalkozásokra vonatkozó szabályokat. Egyszerűsíti a megfelelési követelményeket és eljárásokat, ezáltal gyorsabb áruforgalmat tesz lehetővé.

Az európai uniós mezőgazdasági termelők a megállapodás alkalmazásának első napjától fogva jobb feltételekkel értékesíthetik majd termékeiket Új-Zélandon, mint jelenleg. Több fontos uniós exportcikk, köztük a sertéshús, a bor és a pezsgő, a csokoládé, a cukorkaáruk és a kekszek kivitele azonnal vámmentessé válik – tette hozzá közleményében az Európai Bizottság.

(Forrás: MTI, fotó: nadine simoner/Pixabay)