2012-ben került sor először a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” pályázat megrendezésére. A szőlő, a szőlővel borított domboldalak, hegyoldalak a Pannon vidék nélkülözhetetlen tájalkotó eleme. A szőlő-, és borkultúra az emberiség 6000 éves tradíciója, megmaradása, fenntartása a Pannon táj kultúrkincse, aminek megőrzése, fejlesztése elsődleges fontosságú. Ebből a felismerésből indítottuk el mozgalmunkat, pályázatunkat, féltő gonddal fordulva a hazai borvidékek értékőrző képességeinek fenntartása felé. Szeretnénk, ha szőlőhegyeink szépségének megőrzése kultuszt teremtene. Munkánk, mozgalmunk fontosságát osztja Dr. Nagy István agrárminiszter is, aki elvállalta pályázatunk fővédnökségét, és részt vett a MATE Budai Campusán megrendezett elmúlt évi eredményhirdetésén is.
Ez évben tizennegyedik alkalommal került sor Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázatunk kiírására. Ahogy ezelőtt is, idén is három kategóriát jelöltünk ki a birtok-méreteknek megfelelően. A 10 hektár alatti birtokok a Kisbirtok, a 11-50 hektáros szőlőterülettel rendelkező borászatok a Középbirtok, míg az ezen felüliek a Nagybirtok kategóriában mérethették meg esztétikumukat és minőség iránti elkötelezettségüket.
A már jól bevált metodikánk szerint kategóriánként az internetes szavazás 3-3 befutó borászatát emeltük be a legjobbak közé, így eleve olvasóink határozták meg az érmesek mezőnyét, akik Facebook-profiljaik segítségével közvetlenül és egyszerűen tudták leadni szavazataikat. Az olvasói szavazatok alapján díjazásra ajánlott 3X3 szőlőbirtokot szerkesztőségünk tagjaiból, az előző év első-helyezettjeinek képviseletéből, valamint a MATE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból álló zsűri látogatja sorra. Idei hetedik utunk Váli Péter badacsonyi birtokához, aVáliBorhoz vezetett.
Birtok az Ördögszikla alatt
Váli Péter a megújult badacsonyi borászat egyik vezéralakja, az évi rendszerességgel működő „Badacsony New Yorkban” fő szervezője. Korábban a magyar vendéglátóipar egyik meghatározó cégének, Eventrend Group-nak társalapítójaként és volt igazgatójaként sok vállalkozást vitt sikerre. Már nagyjából 25 éve, hogy hobbi borászként elkezdett működni, napjaikra pedig kemény kétkezi munkával és szinte önerőből elérte azt, hogy a VáliBor borászata az egyik legismertebbé vált a borvidéken. Váli Péter jól tudja, hogy a legjobb bor a helyben eladott bor. Holisztikusan szemlélve a témakört azt is tökéletesen jól érzékelte, hogy csak az tud elmélyülni borainak élvezetében, aki a borok mellé falatokat is kap, vagyis a vendéglátást komplexen értelmezi, és mint kiderült, különleges értékeket képviselő boraihoz különlegesen finom borkorcsolyákat tud párosítani.
Badacsonyi birtoka valóságos kis édenkert. Nála a fenntarthatóság nem csupán divathullám, hanem életforma. Nem azért kezeli organikusan birtokát, hogy a boraira ráírhassa a bio minősítést, hanem azért, mert családjával, négy gyermekével itt élnek a hegyen, és életterüket nem akarják semmivel sem veszélyeztetni. Valamikor egy permetezést követően látta, ahogy egy pillangó berepült a frissen kezelt szőlősorok közé, és mozgása, repülése hirtelen elbizonytalanodik, összeomlik, bezuhan a szőlők közé. Ez az epizód mélyen beivódott tudatába, nem szeretne ilyen sorsot szánni a teremtett világ élőlényeinek.
VáliBor gasztroturisztikai központ
Váli Péter birtoka Badacsonyörsön az Ördögszikla alatti térségben helyezkedik el, regényes környezetben. Ezen a területen a vulkanikus kőzet keveredik a meszes altalajjal, ami nagyszerű lehetőséget ad különlegesen szép struktúrák kialakulásának boraiban. A birtok körüli 4 és ½ hektárja mellett még a Tóti-hegyen, valamint az Ágyúhegyen vannak területei, ami összességében nagyjából 10 hektárt jelent. Kéknyelű, Budai zöld, Szürkebarát, Olaszrizling, Muskotály, Rajnai rizling mellett a kékszőlőket a Pinot noir, a Kékfrankos, és egy csöppnyi Shiraz képviseli birtokán. Mindebből jól érzékelhető, hogy a helyi, autochton fajták részesültek nála előnyben. Váli Péter büszke arra, hogy amit elért, azt önerőből érte el.
A sok-sok esztendő színvonalas és eredményes munkájával elérte, hogy borait sokan ismerik és szeretik, borai itthon és külföldön csakis színvonalas helyeken találhatóak. Nagyon fontos, hogy felesége biztos hátteret nyújt életviteléhez, négy nagyszerű gyermeke is jól érzi magát a mozgalmas mindennapokban a családi birtokon.
A kiváló minőségű, zömében Hungarikum fajtákból készült borok mellett olyan különleges gasztronómiai készítményekben válogathatnak az érkezők, mint házi sajtféleségek, saját töltésű kolbász (bivaly, szürkemarha, mangalica), saját érlelésű sonka, kacsazúzapörkölt, lassan füstölt császárhús, padlizsánkrém, rozéra sütött sültpecsenye, házi sajtkrém, hagymás kacsamáj, alkalmanként a Balatonból kifogott halakkal színezve. Ha a vendég nem akar távozni, akkor sincs baj, a birtokon 24 főrészére biztosított a szállás.
A Válibor egy hely, ahol mindenki leckét kaphat abból, hogy mi az ideális vendéglátás. Autentikus borféleségek helyi ízekkel, helyi fűszerekkel, a tradicionális magyar konyha remekeivel. Meg egy házigazdával, akinek minden szava, minden mozdulata hiteles.
Dékány Tibor