2012-ben került sor először a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” pályázat megrendezésére. A szőlő, a szőlővel borított domboldalak, hegyoldalak a Pannon vidék nélkülözhetetlen tájalkotó eleme. A szőlő-, és borkultúra az emberiség 6000 éves tradíciója, megmaradása, fenntartása a Pannon táj kultúrkincse, aminek megőrzése, fejlesztése elsődleges fontosságú. Ebből a felismerésből indítottuk el mozgalmunkat, pályázatunkat, féltő gonddal fordulva a hazai borvidékek értékőrző képességeinek fenntartása felé. Szeretnénk, ha szőlőhegyeink szépségének megőrzése kultuszt teremtene. Munkánk, mozgalmunk fontosságát osztja Dr. Nagy István agrárminiszter is, aki elvállalta pályázatunk fővédnökségét, és részt vett a MATE Budai Campusán megrendezett elmúlt évi eredményhirdetésén is.
Ez évben tizennegyedik alkalommal került sor Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázatunk kiírására. Ahogy ezelőtt is, idén is három kategóriát jelöltünk ki a birtok-méreteknek megfelelően. A 10 hektár alatti birtokok a Kisbirtok, a 11-50 hektáros szőlőterülettel rendelkező borászatok a Középbirtok, míg az ezen felüliek a Nagybirtok kategóriában mérethették meg esztétikumukat és minőség iránti elkötelezettségüket.
A már jól bevált metodikánk szerint kategóriánként az internetes szavazás 3-3 befutó borászatát emeltük be a legjobbak közé, így eleve olvasóink határozták meg az érmesek mezőnyét, akik Facebook-profiljaik segítségével közvetlenül és egyszerűen tudták leadni szavazataikat. Az olvasói szavazatok alapján díjazásra ajánlott 3X3 szőlőbirtokot szerkesztőségünk tagjaiból, az előző év első-helyezettjeinek képviseletéből, valamint a MATE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból álló zsűri látogatja sorra. Idei ötödik utunk a Tokaj – Oremus Szőlőbirtok és Pincészethez vezetett, Tolcsvára.
Oremus – egy mintabirtok Tokajban
A Tokaj – Oremus Szőlőbirtok és Pincészet emblematikus borvidékünk, Tokaj egyik mintabirtoka. Így felfokozott érdeklődéssel utaztunk a borvidékeink szentélyébe. Tolcsva rangját a borvidéken belül is jelzi, hogy a térségben sehol máshol nem található ennyi nemesi rezidencia mint itt, ezért Tolcsvát általában a „kastélyok városaként” emlegetik. Hat csodálatos építészeti műremekkel büszkélkedhet a település, ezek egyike a Stephan-Zsédényi Kúria, mely jelenleg az Oremus központjához tartozik, ide érkeztünk, és innen indultunk is Dálnoki Kovács Attila szőlészeti vezető és Nánai Norbert kereskedelmi ügyintéző társaságában a Kútpadka dűlőhöz. Itt, mintha afféle történelmi korok előtti megalit kultúra emlékei lennének, a helyi sziklákból kialakított kőtrónusok szolgáltak helyszínül ahhoz, hogy néhány percre letelepedjünk, és a kőtrónusokról élvezzük az elébünk táruló látványt. Hullámzó, zöldellő szőlőhegyek amíg csak a szem ellát, és a távlatban a kimagasló Kopasz-hegy uralja a látványt.
Nem véletlen, hogy az UNESCO döntése alapján 2002 nyara óta ez a térség „Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj” elnevezéssel része a Világörökségnek. Itt letelepedve a táj szépségét még jobban tudtuk méltányolni egy palack innen származó „Mandolás Furmint” –ban való elmélyedés révén. Míg a Kútpatkán a riolit a jellemző kőzet, addig a birtok másik kedvencében, a bakművelésű Petrácsban az andezit, ide látogattunk el a Kútpatkán való időzést követően. A Petrácsban filoxéravész előtti szelektált Furmint klónokat telepítettek el, ahol a tőkesűrűség és a lejtő meredeksége miatt a területet gépekkel művelni lehetetlen, minden munkát kézi erővel, illetve lovak segítségével lehet csak végezni. A területről 2017-ben készítették el a pincészet első dűlőszelektált furmintját. A Petrács nagy formátumú, gazdag bor, ami a legigényesebb fogyasztók igényeinek kielégítésére született, és magában foglalja Tokaj minden varázsát. A Petrácsról szépen tárul fel Tolcsva látképe. Innen a birtokközpontba látogattunk.
A Tempos Vega Sicilia cégcsoport öt pincészetet tart a kezében, közülük négy Spanyolországban található, míg egy, a Tokaj-Oremus Magyarországon. A cégcsoport tulajdonosa, Pablo Álvarez a magyar állammal közös befektetéseként 1993-ban alakult meg tolcsvai központtal. Tolcsva katolikus templomának közelében áll a klasszicista műemlék-jellegű épület, a Stephan-Zsédényi Kúria. Az ehhez tartozó parkban épült fel az Oremus új borászati központja. A némileg erődítményre emlékeztető épület szerkezetileg három részből áll össze egésszé, egy „hosszházból”, az ebből magasodó torony-szerű részből, valamint az ehhez kapcsolódó, lepényépület-részből áll.
A „torony” egy háromszintes épületrész, mely a szőlő gyakorlati feldolgozását szolgálja gravitációs alapon. Ennek legfelső szintjére érkezik be a szőlő, ott egy futószalagos válogatóasztalra kerül, ahol az aszús fürtök válogatása történik. Egy szinttel lejjebb várja a prés a beérkező szőlőt, ahonnan must formájában a gravitáció segítségével kerül a legalsó szinten lévő erjesztőtérbe. A borászathoz tartozó egységeket Bacsó András a főborász, míg a kúria szépségeit a birtokigazgató Kindl Róbert mutatta be.
Földalatti birodalom
A kierjedt borok, az édes-nemes borok, a tokaji borkülönlegességek hordós érlelése a pincészet tradicionális földbevájt lyukpincéjében történik. Itt már Nánai Norbert kereskedelmi ügyintéző volt a kalauzunk. Ebben a XIII.-XVIII. században kialakított pincelabirintusban mintegy 2500 tölgyfahordóban optimális klimatikus viszonyok és páratartalom mellett érnek a borok. A Tokaj Oremus a pincék mindegyik ágának eredeti, a második világháború előtti tulajdonosi elnevezését megtartotta, így őrizve a történelmi örökséget, és az eredeti birtokosok iránti tiszteletet.
A Tokaj Oremus 115 ha területen gazdálkodik sátoraljaújhelyi, tokaji, bodrogkeresztúri, tarcali, és természetesen túlnyomórészt tolcsvai dűlőkön, melyből nagyjából 100 hektár folyamatosan termő, míg a többi terület folyamatos felújítás alatt áll. A dűlők adottságai eltérőek, az viszont közös bennük, hogy az 1803-as Szirmay-féle besorolás szerint első osztályú területeknek nevezhetők. A tolcsvai birtoktestből 12 hektár a Mandulásban, 8 hektár a Szentvérben, 10 hektár a Serédy-Vayban, 16 hektár a Kútpatkában, 14 hektár a Cziróka-Gyapárosban, míg 2 hektár a Petrácsban található. Ez utóbbi a birtok dédelgetett kedvence különleges adottságaival, andezites altalajával, hatvanéves, bakműveléses tőkéivel. A tőkesűrűség és a lejtő meredeksége miatt ez a területet gépekkel nem művelhető, itt lovak segítik az emberek munkáját. Erről a nagyszerű adottságokkal rendelkező területről 2017-ben elkészítették a pincészet első dűlőszelektált furmintját.
A birtok szőlődűlőin a termelt szőlőfajták döntő többsége, 70%-a Furmint, 20%-ban hárslevelű és Sárgamuskotály, 10%-ban Zéta. A hagyományok előtt tisztelegve kis termőterületen ugyan, de visszaállították a filoxéra járvány előtti fajták – a Kövérszőlő meg a Gohér – termelését is. A borászat folyamatosan fejlődik, évente 2-3 hektáron folyik a tőkeállomány újratelepítése, ezzel párhuzamosan folyik a birtok bio-művelésre való átállítása, ami napjainkra már a teljes területük mintegy 50%-át érinti.
Dékány Tibor