3. Wine Meetup: a Bikavér

Idén február első napjaiban harmadszor rendezte meg az Egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem az Eger Wine Meetup kétnapos borászati konferenciát. Ez az elnevezés egyszerre jelképezi a személyes találkozások fontosságát, valamint a hangsúlyos nemzetközi kitekintést az új információk, szemléletmódok hazai gyakorlatba történő integrálása területén. A két napos konferencia témái olyan aktualitásokat ölelt fel, amelyeket kiemelt szakmai érdeklődés kísért. Nemzetközi előadások keretében több külföldi vezető kutató számolt be munkájáról a klímaváltozás borkészítésre gyakorolt hatásairól, a rezisztencia nemesítésről, amely megoldásokat kínál a kihívásokra.

Eger, a bazilika esti fényei

A konferencia zárótémája a Bikavér volt. A témát Petrény István vezette fel. Előadásából kiderült, hogy bár ez a házasítás a borvidék zászlósbora, a szabályozása korántsem megoldott. Egy új márkát könnyebb felépíteni, mint egy régi, ám meglehetősen lejáratott márkanevet újra naggyá tenni. Ám az egri borászok úgy döntöttek a rendszerváltást követő kibontakozás során, hogy még azért, mert a szocializmus szürke évtizedeiben ezzel az elnevezéssel az egész világban satnya minőségű, olcsó borokat juttattak az egri borászatok a nyugati piacokra is, azért ez a márka fontosabb annál, hogy keresztet vessenek rá. És ebben teljesen igazuk volt, hiszen az alatt az ötven év alatt gyakorlatilag minden magyar márka-megjelölés le lett járatva, azért még számunkra fontos lehet, és fontosnak is kell lennie.

Bikavér kóstoló Gál Tibor borozó éttermében

Bikavér – kóstoló az autentikus pincében

Már csak az a kérdés, hogy mennyire kell leszabályozni a Bikavér megnevezés használatát. Ha mindig akad pincészet, amely akár 1000 forint alatt is piacra dob bikavért, akkor ebből aligha lesz prémium termék. Pedig nagyjából úgy áll a dolog, hogy a Tokaji Aszú után másodikként legtöbben a Bikavért ismerik hazánk borkínálatából. Nemcsak a határainkon túl, hanem itthon is ismertnek számít ez a borfajta, amely annak is köszönheti népszerűségét, hogy miközben önállóan is élményt nyújt a fogyasztása, ételek széles körével is jól párosítható.

Petrény Attila előadása a Bikavér aktuális kérdéseiről

Az Egri Borvidék hatalmas energiákat összpontosított arra, hogy a Bikavér márkát újjáépítsék. Most már csak épp fel kéne talán tenni a pontot az i-re, és leszögezni, hogy Bikavér csak superior vagy grand superior kategóriájú bor lehet. A Bikavérnek valahogy úgy kéne működnie nálunk, mint a Barolonak Piemontban. Vagyis ahogy csak bizonyos minőségi kritériumoknak megfelelő Nebiolo lehet Barolo, addig Bikavérnek is csak a legmagasabb elvárásoknak megfelelő Kékfrankos alapú cuvée lehetne nevezhető.

Bikavér, mint Ying és Yang

Az Eger Wine Meetup záróakkordjaként Horkay András moderálásában Petrény Attila, Farkas Gedeon, Bukolyi Marcell, Csutorás Ferenc részvételével került sor kerekasztal beszélgetésre, Középpontban az Egri Bikavér témakörben. A kerekasztal beszélgetést az azt követő Gál Lajos – féle hozzászólás tette teljessé. Az elkötelezettség megvan, a szabályozás egyelőre mégsem megoldott. Ám ha az egri borászok kitűznek egy célt, akkor az a gyakorlat szerint mégis meg fog valósulni.

A kerekasztal beszélgetést végighallgatva azért volt egy kis furcsaság, hiszen a szekszárdi Bikavérről egyetlen szó sem hangzott el, ami egyrészt nyilván érthető, hiszen ez az egri gazdák fóruma volt, ám mégis hiányérzetet hagyott az emberben. Hiszen a világban állandóan jelen van a kettősség, mint a Nap és a Hold ugyanúgy, mint az érzékszerveinkre ható ellentétes érzékeléseket kiváltó ingerek, mint hideg-meleg, zajos-csendes, édes és savanyú, sötét és világos, apály és dagály és sorolhatnánk. Ezek az ingerek kiegészítik egymást, átjárhatóak, és egyik a másiknak ugyan ellentéte, de ugyanakkor kiegészítője is.

De a Beatles is úgy volt jó, hogy ott volt mellette a Rolling Stones, Federer sem lehetett volna ennyire király, ha nincs mellette Nadal, meg a Barcelona sem, ha nem lett volna mindig ott a Real Madrid.  Az üzenetek, az egymásra utaltság, átjárhatóság, egymásból következőség, egymásból táplálkozottság, ellentétek vonzása, ellenétek taszítása, de mégis egésze adják meg a kiteljesülés, és a folyamatos fejlődés lehetőségét. Kicsit olyan az egri meg a szekszárdi Bikavér, mint a Ying meg a Yang, ihletet, kihívást, példát kell adjanak egymásnak, ami biztosíthatja a minőség folyamatos csiszolását. Fontos, hogy borstratégiánkban ez a párhuzam meglegyen. Hajrá Bikavér, hajrá Eger! Hajrá Szekszárd!

Dékány Tibor