A magyar pálinka hagyománya és minősége iránti elkötelezettség ékes bizonyítéka, hogy a Nemzeti Pálinkakiválóság Program idén már tizenegyedik alkalommal került megrendezésre, és töretlen népszerűségnek örvend. Az Agrárminisztérium által szervezett program keretében az elmúlt évek során a pálinka mellett más szeszes italok is egyre nagyobb figyelmet kaptak, így az idei évtől a gin, likőrök és egyéb párlatok is megmérettettek- jelentette ki dr. Nobilis Márton államtitkár, a Nemzeti Pálinkakiválóság Program Díjátadó Gálaestjén.
Az államtitkár kiemelte, hogy az idei programra minden eddiginél többen neveztek: 21 főzde összesen 157 tételt küldött be, ami több mint 34%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A nevezett italok közül 118 pálinka, 15 gin és 24 likőr vagy egyéb párlat került a zsűri elé. A korábbi évek hagyományos kategóriái mellett idén két új kategóriában is díjazták a versenyzőket: a Legjobb Gin és a Legeredményesebb Gin és Egyéb Szeszes Italt Előállító Vállalkozás címekért is versenyezhettek a nevezők. Elmondta, hogy a szakmai zsűri döntése alapján 2024-ben 25 tétel nyerte el a TOP Pálinkakiválóság címet, 68 tétel kapott Pálinkakiválóság minősítést, míg az arany minősítésű gin és egyéb szeszes italok száma 17, az ezüst minősítésűeké szintén 17 volt.
Az államtitkár ismertette,hogy az „Agrárminisztérium Pálinkája” címet idén a Sáppusztai Pálinkafőzde Vilmoskörte pálinkája nyerte el, amely az elkövetkező egy évben az Agrárminisztérium protokollpálinkájaként szolgál majd. A „Nébih Pálinkája” címet a Kövér Pálinkafőzde Birspálinkája érdemelte ki. A Legeredményesebb Pálinkafőzde az Agárdi Pálinkafőzde lett, amely kiemelkedő minőséget képviselt minden kategóriában. A Legjobb Gin díjat szintén az Agárdi Pálinkafőzde Amphora ginje nyerte el, míg a Legeredményesebb Gin és Egyéb Szeszes Italt Előállító Vállalkozás címet a Sáppusztai Pálinkafőzde kapta meg.
Dr. Nobilis Márton a gálán hangsúlyozta- a Nemzeti Pálinkakiválóság Program már több mint egy évtizede szolgálja a magyar pálinka hírnevének öregbítését, miközben teret ad az innovációnak és az új generációs italok elismerésének is. Ez a program egyszerre ápolja hagyományainkat és mutat utat a jövőbe. Az idei év ismét bebizonyította, hogy a magyar pálinka és más szeszes italok méltán számíthatnak hazai és nemzetközi figyelemre, valamint elismerésre.
(Forrás: AM Sajtóiroda, fotó: Pelsőczy Csaba)