A 2024-es év elég sok változást hozott a Homola Paloznak életében, ugyanis egy arculatváltáson vannak túl. 2024 tavaszában teljes mértékben megújultak, a boros címkékben, a színvilágban, a stílusban, a szortimentben. Még a pincészet neve is átalakult, most már Homola Paloznak a neve. Velük is találkozhatnak november 29-én, pénteken az Ősszel is Balaton sétáló borkóstolón. Verebélyi Virággal, a Homola Paloznak borturizmusért és marketingért felelős munkatársával beszélgettünk.
Mi a központi eleme az új arculatnak?
Paloznak az egész pincészetnek a szíve-lelke, otthona. E köré szerveztük az új
 brand koncepcióját. Ami mindenhol szembetűnő lehet, az a vöröses téglaszín,
 amit a terroir inspirált, hiszen a Balatonfüred-Csopaki borvidéknek a
 legmeghatározóbb talajtípusa a permi vörös homokkő. Ez adja a legfontosabb
 dűlőnknek, a Sáfránkertnek a talaját és ez ihlette az új arculat színvilágát is.

Hogy épül fel a Homola Paloznak?
Az arculatváltással szerettünk volna egy egységet teremteni a pincészeten
 belül. A Homola Paloznak több részből áll: a pincészet, a Borterasz és a
 Sáfránkert vendéglőnk és mindhárom nagyon fontos részét képezi az egésznek.
 A központi elemünk a bor, aköré épül a pincészet, az étterem és a Borterasz,
 amely egy borbár és borbolt is egyben.
Milyen irányba változott a boraitok stílusa?
Tavaly óta organikus átállás alatt van a pince. Eddig is organikusan műveltük a
 szőlőt, illetve kezdetektől a természetesség hívei vagyunk. A lehető legkisebb
 beavatkozással készülnek a boraink, viszont tavaly ez már hivatalos formát is
 öltött, megkezdődött a tanúsításunk, az ellenőrzési folyamat. Ami a boroknál
 változás, hogy szűkítettük a szortimentet, négy fő fajtára koncentrálunk, ez az
 Olaszrizling, a Sauvignon blanc, a Kékfrankos és a Syrah. Illetve a pezsgők
 szintén nagyon fontos részét képzik a kínálatunknak. A boroknál a fehérekből
 a 23-as évjárat, vörösekből pedig a 20-as a legfrissebb.

  Mi volt az a tapasztalatotok tavaly az Ősszel is Balaton sétáló
 borkóstolón?
Szerintem egy nagyon színvonalas kis rendezvény volt, jó visszajelzéseket
 kaptunk a borokra. Nagyon várjuk az ideit, ahova már az új arculatos, új
 tételeket visszük, és tényleg nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy tavalyihoz
 képest mit fognak szólni a vendégek? Merthogy stílusban, borokban is
 alakultunk. Én remélem, hogy ezen a rendezvényen az lesz a vélekedés, hogy
 érdemes volt megmutatni az új tételeket és jó irányba haladunk.
Hogyan alakul a Homola Paloznaknál a turizmus és a vendéglátás?
Összességében egy nagyon mozgalmas szezont zártunk, sok rendezvényünk
 volt. Jelenleg a Borterasz a fő vendéglátóegységünk, hiszen idén sajnos az
 éttermünk nem tudott kinyitni. Szerencsére a borteraszon hagyományosan
 nagyon sok eseményt szervezünk, van is rá igény és a célunk az, hogy egy egész
 évben látogatható helyet teremtsünk. A fókusz természetesen a nyári
 időszakon van, amikor a legtöbb ember látogatja
 a Balatont.

Nyáron tematikus programokat tartunk, minden szombaton rendezvényünk
 van „DJ a szőlőben” címmel. Ennek főként a szórakoztatás a célja, a kert tele
 van emberekkel, szuper a hangulat. Idén egy kicsit megújítottuk az
 ételkoncepciónkat is. Food Truckunkba szombatonként Botos Tamás séf jött
 főzni, Kovács Annamária, Maja közreműködésével csodás ételkreációkat
 alkottak, amelyeket a vendégek is nagyon szeretnek.
 Ezen kívül hangsúlyt fektetünk a szakmai oldalra is, tematikus borkóstolókat
 tartunk, boresteket szervezünk. Illetve kisebb és nagyobb társaságoknak a
 jelentkezését is folyamatosan várjuk. Négy-öt céges csapatépítő
 rendezvényünk is volt idén kvízjátékkal, ebéddel.
 Remélem, hogy a tél is tartogat még vendégeket és látogatókat.
Honnan érkeznek a vendégeitek?
Az évek során egy jó vendégkört sikerült itt felépítenünk, akik szeretnek ide
 visszatérni. Akár a környékről, Balatonfüredről, Almádiból, Veszprémből, de
 Budapestről is nagyon sokan látogatnak hozzánk. Illetve idén elég sok volt a
 külföldi vendégünk is, Németországból, Hollandiából, Angliából is érkeztek, de
 még az USA-ból is voltak itt borkóstolón, úgyhogy nagyon színes a látogatók
 köre.
 
 
