Átalakulások a Homola Paloznaknál

A 2024-es év elég sok változást hozott a Homola Paloznak életében, ugyanis egy arculatváltáson vannak túl. 2024 tavaszában teljes mértékben megújultak, a boros címkékben, a színvilágban, a stílusban, a szortimentben. Még a pincészet neve is átalakult, most már Homola Paloznak a neve. Velük is találkozhatnak november 29-én, pénteken az Ősszel is Balaton sétáló borkóstolón. Verebélyi Virággal, a Homola Paloznak borturizmusért és marketingért felelős munkatársával beszélgettünk.

Mi a központi eleme az új arculatnak?

Paloznak az egész pincészetnek a szíve-lelke, otthona. E köré szerveztük az új
brand koncepcióját. Ami mindenhol szembetűnő lehet, az a vöröses téglaszín,
amit a terroir inspirált, hiszen a Balatonfüred-Csopaki borvidéknek a
legmeghatározóbb talajtípusa a permi vörös homokkő. Ez adja a legfontosabb
dűlőnknek, a Sáfránkertnek a talaját és ez ihlette az új arculat színvilágát is.

Hogy épül fel a Homola Paloznak?

Az arculatváltással szerettünk volna egy egységet teremteni a pincészeten
belül. A Homola Paloznak több részből áll: a pincészet, a Borterasz és a
Sáfránkert vendéglőnk és mindhárom nagyon fontos részét képezi az egésznek.
A központi elemünk a bor, aköré épül a pincészet, az étterem és a Borterasz,
amely egy borbár és borbolt is egyben.

Milyen irányba változott a boraitok stílusa?

Tavaly óta organikus átállás alatt van a pince. Eddig is organikusan műveltük a
szőlőt, illetve kezdetektől a természetesség hívei vagyunk. A lehető legkisebb
beavatkozással készülnek a boraink, viszont tavaly ez már hivatalos formát is
öltött, megkezdődött a tanúsításunk, az ellenőrzési folyamat. Ami a boroknál
változás, hogy szűkítettük a szortimentet, négy fő fajtára koncentrálunk, ez az
Olaszrizling, a Sauvignon blanc, a Kékfrankos és a Syrah. Illetve a pezsgők
szintén nagyon fontos részét képzik a kínálatunknak. A boroknál a fehérekből
a 23-as évjárat, vörösekből pedig a 20-as a legfrissebb.

  Mi volt az a tapasztalatotok tavaly az Ősszel is Balaton sétáló
borkóstolón?

Szerintem egy nagyon színvonalas kis rendezvény volt, jó visszajelzéseket
kaptunk a borokra. Nagyon várjuk az ideit, ahova már az új arculatos, új
tételeket visszük, és tényleg nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy tavalyihoz
képest mit fognak szólni a vendégek? Merthogy stílusban, borokban is
alakultunk. Én remélem, hogy ezen a rendezvényen az lesz a vélekedés, hogy
érdemes volt megmutatni az új tételeket és jó irányba haladunk.

Hogyan alakul a Homola Paloznaknál a turizmus és a vendéglátás?

Összességében egy nagyon mozgalmas szezont zártunk, sok rendezvényünk
volt. Jelenleg a Borterasz a fő vendéglátóegységünk, hiszen idén sajnos az
éttermünk nem tudott kinyitni. Szerencsére a borteraszon hagyományosan
nagyon sok eseményt szervezünk, van is rá igény és a célunk az, hogy egy egész
évben látogatható helyet teremtsünk. A fókusz természetesen a nyári
időszakon van, amikor a legtöbb ember látogatja
a Balatont.

Nyáron tematikus programokat tartunk, minden szombaton rendezvényünk
van „DJ a szőlőben” címmel. Ennek főként a szórakoztatás a célja, a kert tele
van emberekkel, szuper a hangulat. Idén egy kicsit megújítottuk az
ételkoncepciónkat is. Food Truckunkba szombatonként Botos Tamás séf jött
főzni, Kovács Annamária, Maja közreműködésével csodás ételkreációkat
alkottak, amelyeket a vendégek is nagyon szeretnek.
Ezen kívül hangsúlyt fektetünk a szakmai oldalra is, tematikus borkóstolókat
tartunk, boresteket szervezünk. Illetve kisebb és nagyobb társaságoknak a
jelentkezését is folyamatosan várjuk. Négy-öt céges csapatépítő
rendezvényünk is volt idén kvízjátékkal, ebéddel.
Remélem, hogy a tél is tartogat még vendégeket és látogatókat.

Honnan érkeznek a vendégeitek?

Az évek során egy jó vendégkört sikerült itt felépítenünk, akik szeretnek ide
visszatérni. Akár a környékről, Balatonfüredről, Almádiból, Veszprémből, de
Budapestről is nagyon sokan látogatnak hozzánk. Illetve idén elég sok volt a
külföldi vendégünk is, Németországból, Hollandiából, Angliából is érkeztek, de
még az USA-ból is voltak itt borkóstolón, úgyhogy nagyon színes a látogatók
köre.