Így látta a Vinitalyt a Kancellár Birtok

November 29-én, pénteken az Ősszelis Balaton 3.sétáló borkóstolón a Kancellár Birtok borait is megkóstolhatják. Ebben az írásban kettőt emelünk ki közülük.

A borászatot tíz éve alapították, akkor  2 hektár szőlőterülettel indultak, ma 25 hektáron gazdálkodnak, 150-200 ezer palackot állítanak elő, nemrég ez a mennyiség 80-100 000 palack volt. Nagyon ambiciózus birtokról van szó, október 19-én a Tornai Pincészetnél találkoztunk velük a Somlói Juhfark Ünnepen, előtte pár héttel a Vingardium in the Cityn Budapesten. Számos hazai és nemzetközi borversenyen részt vesznek, többet között a Bor és Piac bortesztjein is.

2024-ben a Vinitaly nemzetközi standján is megjelentek. Bertalan Gyula marketingigazgató elmondta, hogy nagyon sikeres volt számukra a Vinitaly Nemzetközi BorkiállÍtáson való részvétel, ahonnan 31 kontakttal tértek haza és egy héten belül meglátogatta őket az első borkereskedő. Azóta szállítanak Olaszországba közvetlenül az éttermekbe. Az Irsai Olivér borukkal kezdték, de a többi tételük is érdekli az olaszokat. Ez a 2022-es Irsai Olivér a Decanteren 85 ponttal bronzérmes lett, 2023-ban az Országos Borversenyen pedig aranyérmes.

Megkóstoltuk ezt a tételt és valóban nagyon intenzív, tiszta, parfümös illat jellemzi, szinte muskotályos aromákkal. Nem az a tipikus karcsú Irsai Olivér, megjelenik benne Somló karaktere, a terroir. Talán az olaszoknál is ezért aratott sikert.

A Somlói Juhfark Ünnepen megkóstoltunk egy másik kiemelkedő tételt, a  2018-as hárslevelűjüket. Ez egy többszörös díjnyertes késői szüretelésű bor, amely mézes, aszalt trópusi gyümölcsös zamatával, behízelgő struktúrájával egyedi értékeket mutatott fel.

(BZS.)