Fantini borok a Boook Kitchenben

A Fantini borház Olaszország legnagyobb kézműves borokat előállító borászata, mely túlnyomórészt autochton olasz fajtákkal foglalkozik. 30 éve alapították, és mára 7 olasz borrégióból 21 borásszal működő hálózatot alkot. A Fantini borokat a Vinimport Kft. forgalmazza Magyarországon 2014 óta. A BOOOK Kitchen biztosította a helyszínt ahhoz a bemutatóhoz, melyen Stefano Colombo, a Fantini olaszországi export menedzsere egy nagyszerű 10-es borsort prezentált a Fantini termékeiből.  

Stefano Colombo, a Fantini olaszországi export menedzsere (a balszélen) prezentálta a bemutatót

Luna di Notte fantázianévre keresztelt, kékszőlőből készített fehér pezsgő volt a nyitó tétel. Mascalese Vino Spumante Extra Dry. Különleges élményt jelent a pezsgő mineralitása, mindez valóban extra száraz formában, már az első tétel elvarázsló volt. Pinot Grigio Terre Siciliane, sziciliai Szürkebarát következett ezután, ami az összes bemutatott tételből a legközelebb állt a megszokott hazai ízvilághoz. Saragat – Vernebtino – Isola del Nuraghi IGT jött ezután, amit leginkább halas fogásokhoz tartanak megfelelőnek.

A fehérborok után két élményszámba menő rozé következett. A Riporta – Rosato Terre Siciliane IGT egy egész különleges válfaja a rozéknak, a várt málnás, meggyes zamatok helyett egy grapefruitos – licsis ízvilággal lepi meg az embert. A Fantini Calalenta Rosato már egy fokkal közelebb járt az általunk megszokott rozé ízvilághoz. Ugyanakkor nem hallgathatjuk el, hogy mindkét rozé öltöztetés egészen különleges, a palackok, a címkék is a design legmagasabb fokát képviselik a palackozott borok világában, és az áruk sem jár az egekben.

A Riporta – Zinfandel ugyancsak különleges „ruhát” kapott, az üveg címkéje leginkább szecesziós vermutok címkéjére hajaz. A Zinfandel manapság elsősorban Kaliforniához kötődik, ám őshazája a horvátok szerint Dalmácia, az olaszok szerint pedig természetesen Itália. A könnyed, leginkább talán a jobbféle Zweigeltre emlékeztető Zinfandelt már valóban testes nagy vörösök követték. Elsőként a Cantini Diomede – Canace Nero Di Troia. Ez már igazi nagy vörös kakaós, csokis, animális, dohányos ízjegyekkel, a prémium kategóriás nagy borok minden trükkjét felsorakoztatva.

A Luccarelli – Il Bacca Primitivo di Manduria folytatta az élmények sokszínűségét szilvalekváros, kökényes, kékbogyós beütésekkel. A Fantini Edizione Retro 22 egy különleges tétel, egy három tételből összerakott cuvée, ami 12 hónapig érlelődött barique-ban.  Levezetésként egy fehér bor következett ismét, a Vigneti del Vulture – Sensuale – Moscato Basilicata, egy könnyed fehér, ami leginkább elegáns desszertekhez illik. A Vinimport Kft. által forgalmazott Fantini tételek már szemre is megnyerőek, igen egyedi külsővel. A palackok színe, formája, a címkék grafikája mind-mind gondosan érlelt, megnyerő layouttal rendelkezik. A palackok tartalma a borok szenzációsan színes világát testesíti meg. Ráadásul még az áraik sincsenek elérhetetlen magasságokban. Hogy az olaszok hogyan csinálják ezt, jó lenne megfejteni.

DT