Bor, mámor, Bénye: A Tokaj-Hegyalja kulturális és gasztronómiai fesztiválja

A festői Zempléni-hegyek ölelésében fekvő Tokaj-hegyaljai falu, Erdőbénye idén is tárt karokkal várja a finom borokra, pompás ételekre és kulturális programokra kíváncsi vendégeket.  Idén 2024. augusztus 8-11. között kerül megrendezésre, és minden eddiginél több borászat várja a látogatókat nyitott kapukkal, hogy közvetlenül a borászoktól kóstolhassák meg a hegyaljai borok legjavát.

A fesztivál négy napja alatt Erdőbénye utcái és kertjei élettel telnek meg. Összesen 18 borászat, étterem és borbolt csatlakozik az eseményhez, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozási lehetőségeket. Az irodalmi előadások, gyerekprogramok, koncertek és gasztronómiai kiállítók gondoskodnak róla, hogy senki se unatkozzon. A programkínálat változatossága igazán különlegessé teszi a fesztivált. Lesznek tematikus kóstolók, furmintelőadások, muzeális borkóstolók, terepjárós dűlőtúrák, sőt, kertmozik is. A látogatók elmerülhetnek a helyi borászatok kínálatában, miközben élvezhetik a Zempléni-hegyek lenyűgöző panorámáját és a falu bájos, hagyományos épületeit.

Az esemény különlegessége, hogy a borokat közvetlenül a borászoktól kóstolhatják meg a vendégek. Ez páratlan lehetőséget biztosít arra, hogy a látogatók mélyebb betekintést nyerjenek a hegyaljai borok világába, és megismerkedjenek a mögöttük álló emberekkel és történetükkel.

Erdőbénye, ez a kevesebb mint ezer lakosú, festői település a Zempléni-hegyek ölelésében, tökéletes helyszínt biztosít a fesztiválnak. A falu bájos paraszti és polgári házai idilli hátteret nyújtanak a programokhoz. A fesztivál ideje alatt olyan pincék is megnyitják kapuikat, amelyek az év többi részében nem látogathatók, ezzel különleges élményt nyújtva a borkedvelőknek.

A következő eseményen számos neves pincészet képviselteti magát, köztük az Ábrahám Pince, Bardon Borászat, Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Budaházy-Fekete Kúria Borászat, Csite Családi Birtok, Fakapu Pincészet, Gonda Borászat, Illés Pince, Jakab Pince, Karádi-Berger Borászat, Kerékgyártó Pince, Komán Borbirtok, Paunoch Birtok, SanzonTokaj, Vayi Borászat és Vinito Borászat.

A Préselő Pincészet névadója egy 100 éves míves kettős prés, amelyet a régi borház mélyén találtak. A pincészet koncepciója már a kezdetektől fogva változatlan: olyan léptékű borászat kíván lenni, ahol a borok mennyisége megengedi, hogy minden tételre komolyan odafigyeljenek. Számukra nem a mennyiség a fontos, hanem a minőség, és az, hogy a borok egyéniséggel rendelkezzenek.

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/share/WiD3tZ5TuUMWwbFV/