Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka látogatások 2024/6 – Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

2012-ben került sor először a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” pályázat megrendezésére. Szerkesztőségünket az a szándék vezette, hogy mutassuk fel, a szőlő tájalkotó tényező, a szőlőhegyek a Kárpát-medencei táj meghatározó elemei, melyek emelik a környezet esztétikai értékeit. Sajnos szőlőterületeink egyre fogynak, így féltő gonddal fordulunk a hazai borvidékek értékőrző képességeinek fenntartása felé. Szeretnénk, ha szőlőhegyeink szépségének megőrzése kultuszt teremtene.

 

 

 

 

 

Munkánk, mozgalmunk fontosságát osztja Dr. Nagy István agrárminiszter is, aki elvállalta idén pályázatunk fővédnökségét.

Az elmúlt években meggyőződhettünk arról, hogy nem vagyunk egyedül értékítéletünkkel, sokan vagyunk, akik fontosnak tartják a Pannon tájnak értéket adó szőlőhegyeink ápolását, gondozását. Ez évben is három csoportba osztottuk be az olvasóink által a legjobbak közé sorolt birtokokat méretük szerint. Idén a legszebbnek ítélt birtokok egyenletesen oszlottak el borvidékeink között, egy-egy borászat „érkezett” a döntőbe a balatonboglári, a Balatonfüred-csopaki, az egri, a kunsági, a mátrai, a móri, a pannonhalmi, a szekszárdi, a villányi borvidékről. Olvasóink által legszebbnek ítélt birtokokat a szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a MATE Szőlészeti és Borászati tanszékek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet.

Hatodik látogatásunk a Dubicz Borászat és Szőlőbirtokra vezetett.

A Mátrai Borvidékhez szoros szálak fűzik lapunkat. 2021-től két éven keresztül a borvidék birtokairól szólt a „Szőlőhegyek zölden ragyogva” című rovatunk. 2013-ban rendeztük meg a Mátrai Borvidék bemutatkozó eseményét a Larus Rendezvényközpontban. Fontos mérföldkő volt az a borvidék számára a közös budapesti bemutatkozásukat illetően.

Abban az időben kerestük fel először a Borpalota Borászatot és Dunai Ágnes tulajdonos asszonyt a vezető interjúnkban is bemutattuk. Tizenegy év elteltével örömmel láttuk, hogy a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázatunkban kategóriájában a közönség beszavazta a TOP 3 birtok közé.

A zsűritagokat Krizsai József fogadta, aki tizenegy éve a borászat birtokigazgatója. Első utunk a Sár-hegyre vezetett. Ennek a 390 méter magasig nyúló dűlőnek olyan meredek a kitettsége, hogy terepjáróval is nehezen tudtuk magunkat felküzdeni rá. A vulkanikus (andezit) alapkőzet felett vulkanikus törmelékár, üledékes és andezit tufa rakódott le.

A birtokhoz összesen 108 hektár terület tartozik és ezzel a területméretei alapján a nagybirtokok között is kiemelkedő. Az összesen tíz birtoktag között nagyobb távolságok találhatóak.

Boraik három termékkategóriában helyezkednek el, ezek a legmagasabb minőséget képviselő Sár-hegy, a Prémium sorozat és az alapszéria, a Mátra. Boros címkéikről könnyedén felismerhetőek palackjaik, a Sár-hegyet leszámítva fekete-fehér modern vonalakkal és különféle geometriai mintázatokkal díszítettek a címkéik.

Ebből 9,85 hektárnyi 2004-es telepítésű szőlőterület található a Sár-hegyen, ahol a teljes terület AKG művelés alatt áll és kizárólag ládás kézi szürettel szedik a szőlőt a napszámosok. A birtok területén emellett folyamatos fejlesztés és gépesítés folyik. Ott jártunkkor -június közepén- az ötödik permetezésen voltak túl és miközben tombolt borvidéken a lisztharmat, a sárhegyi ültetvények makk egészségesek voltak.

A Sár-hegyről szüretelt szőlő minőségére gondosan ügyelnek, hiszen innen születik a két csúcskategóriás boruk, mindkettő dűlőszelektált, a barrique Olaszrizling és a Kékfrankos. A dűlő oldalában lehetőségünk volt megkóstolni a behűtött Sárhegyi Olaszrizlinget, amely a Vinagora nemzetközi borversenyen aranyérmet nyert és amely borból mindössze 3000 palack készült. A kiemelkedő minőségű Kékfrankost is megízlelhettük a Sár-hegyen. A Sár-hegyen e két fajtaként palackozott szőlőn kívül termesztenek Szürkebarátot, Hárslevelűt és  Sauvignon Blanc-t is.

Novemberben kezdenek metszeni, amivel márciusra végeznek. Két traktoros dolgozik a szőlőben és sok idénymunkás végzi a zöldmunkát.A Sár-hegyen kívüli területeiket géppel szüretnek, a fehérszőlő mustját azonnal hűtik. Majd zúzás-bogyózást követően fajélesztővel beoltják és 17-18 fokon történik a feldolgozás.

A Gyöngyös belvárosában levő épületük 117 éves, 1907-ben adták át, a helyi termelők építették és szövetkezeti rendszerként működött. Az épületkomplexumot jelenleg felújítják, 2025-re tervezik az átadását. A jövőben látványpinceként fog funkcionálni. Itt kap majd helyet többek között a látványéttermük borgasztronómiával és az irodaházuk is.

A borászati üzem látogatásunk előtt két héttel települt át végleges helyére, Ecséd határába. Itt egy új 3400 négyzetméteres csarnok épült, ahol gyümölcsfeldolgozó üzem is lesz, többek között almalevet gyártanak majd. Folyamatosan fejlesztenek és gépesítenek a borászat terén is.

A borászat fő profilja mátrai birtokként a fehérborok termelése. 5000 mázsa szőlőt dolgoznak fel éves szinten, amiből általában 500 mázsa a kékszőlő. A Sár-hegyen termesztett fajtákon kívül Irsai Olivért, Muscat Ottonelt, Chardonnayt és Pinot noirt termesztenek. Ezen kívül két és fél hektár Pinot Blanc ültetvényükről a jövőben pezsgőt szeretnének készíteni. Jelenleg buborékos borként két gyöngyözőbort termelnek, egy fehéret és egy rosét, amelyek  Zsizsi név alatt futnak és egy kevés maradékcukrot tartalmaznak. Legtöbb tételüket gyors forgalmazásra szánják.

A Sár-hegyi fahordóban erjesztett és érlelt boraik mellett a többi tételük zöme reduktív technológiával készül, legnépszerűbb termékük a Sauvignon blanc, az Irsai Olivér és a rosé. Az Irsai Olivér szőlőt 24 hektáron termesztik.  7,5 hektáron termesztenek Traminit ernyőművelésben, amelyből édesbort készítenek, 50 gramm maradék cukorral.

Összesen négyszázezer palack bort termelnek, de a céljuk az egymillió palack eladása, valamint az, hogy ne keljen eladniuk a szőlőt, minden termésükből bort tudjanak készíteni. A Dubicz borok Magyarországon nagy népszerűségnek örvendenek,  így a fő értékesítési piacuk a belföldi piac. Exportpiacuk jelenleg kevésbé jelentős, elsősorban a Benelux államokban értékesítik boraikat.

A pályázat támogatója:

(Bozzai Zsófia, fotók: Jandó Zsuzsa)