Petrányi Pince és Borterasz 2.0

A Petrányi Pince és Borterasz 2022-ben elnyerte a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat. Idén a birtok megújul és szeretne a Balaton egyik legeredetibb helyévé válni. Mindehez pedig a legkíválóbb szakembereket nyerték meg. Mede Ádám Executive chef nem titkolt célja ez, aki Ruga Endre Head cheffel vette szárnyai alá a csopaki éttermet. Koncepcióváltás, minőségi nagymama konyhája életérzés, csodálatos panoráma. 2024. május 23-án az újranyitás alkalmából rendezett sajtóseseményen hivatalosan bemutatkozott a Petrányi Pince és Borterasz 2.0.

2024. januárjában kezdetét vette egy új és rendkívül izgalmas fejezet az étterem életében. A Petrányi Pince és Borterasz tulajdonosai, Petrányi Piroska és férje, Petrányi István felkérték Mede Ádám chefet, hogy segítsen megalkotni azt az új elgondolást és működést, mely alkalmas lehet arra, hogy éttermük a Balaton legeredetibb éttermévé válhasson.Nem a legjobb, hanem a legeredetibb a cél!

A tapasztalt chef vezetésével hosszú hónapok óta egy teljesen új koncepcióváltás zajlik a színfalak mögött. Célja egybecseng a tulajdonosok céljával, a Balaton legeredetibb helyévé varázsolni a Borteraszt csakis magas minőségben. Személyes célja egy olyan teljeskörű étterem-management és egy olyan magas szintű vidéki étteremfejlesztés, amiből még hasonló sincs az országban.

A Petrányi Borterasz napi működéséért felelős Head Chefnek viszont kollégáját Ruga Endrét kérte fel, azonban Ádám a háttérből és a konyhában is folyamatosan irányítja az általa összeállított csapatot.

(balról jobbra: Ruga Endre és Mede Ádám)
Mede Ádám a Michelin csillagos Costes és a Costes Downtown évei után a budapesti Laurel Executive chefjeként jutott a csúcsgasztronómia élére. Vezetésével a Laurel felkerült az ország TOP 10-es listájára. A Laurel és „kistestvére”, a csopaki Resti by Laurel teljes koncepciójának megálmodója és megalkotója. Irányvonala és munkássága alapján mindkét hely Michelin ajánlott hellyé vált rövid idő alatt. Vajon sikerül ezúttal is elérnie a kitűzött célt?
Ruga Endre Head chef neve is ismerősen csenghet, hiszen a zebegényi Natura Hill chefje volt 4 éven keresztül, onnan indult a Mede Ádámmal közös ismeretségük. Endre a Ritz Carlton Budapest csapatának Sous chefjeként is tevékenykedett több évig, ahol magas sztenderdek és profi csapatjáték volt jellemző. Tíz éve a vadászat az élete fontos részét képezi, ezáltal teljesen más szemszögből viszonyul a húsokhoz és a vadakhoz, melyek az étteremben is nagy szerepet kapnak. A Petrányi Borterasznál célja a régi gyermekkori családi étkezések hangulatát és ízeit átadni a vendégeknek, melyben közel 20 éves szakmai tapasztalata segíti.
 (Petrányi István, Piroska és unokájuk: Botond)
A Petrányi családi birtok alapításának romantikus története, amikor a házaspár egyik szokásos csopaki sétája alkalmával annyira beleszeretett a Szita-hegy lankás dűlőibe és panorámájába, hogy elhatározták, ide építik saját borászatukat. A borászatot végül 2000-ben építették meg, mely a sikeres vállalkozó házaspár szerelemprojektje.  Boraik azóta számtalan elismerésben részesültek, nemzetközi és magyar szinten is díjazott borok. 2012-ben készült muskotályuk egyből elnyerte az MTA Bora címet, a 2014-ben a pince rizlingje megkapta a Kódex minősítést, a VinAgora borversenyen Syrah 2015 boruk lett a legjobb magyar Syrah fajtabor. Olaszrizling Birtokválogatás 2017 boruk lett az Országház Bora.
A Nemzetközi VinAgora Borversenyen Furmint 2019 boruk besöpörte az aranyérmet, Hegybor Olaszrizling 2021 és Rosé 2021 boraik az ezüstérmet. Hegybor Olaszrizling 2021 bor aranyérmes az Országos Borversenyen. Rosé 2022 boruk aranyérmet nyert az Országos Borversenyen, Birtokválogatás Olaszrizling 2022 boruk ezüstérmet szerzett a nemzetközi Winelovers Wine Awards versenyen. Syrah 2021 és Hegybor 2022 boraikat pedig Ezüstérmmel díjazták a világ legnagyobb borversenyén, az AWC Vienna Wine Challenge-en.
9 évvel ezelőtt, 2015-ben nyitotta meg kapuit a borászathoz tartozó étterem, mely lélegzetelállító 180 fokos panorámájával a balatoni vendéglátóhelyek között is unikumnak számit.
Az étterem, a konyha- és konyhatechnológia folyamatosan bővült, fejlődött. A tulajdonosok hisznek a folyamatos fejlesztésben, közös álmuk és céljuk, hogy a Petrányi név a gasztronómiában is az emberek szívébe lopja magát, és csopaki éttermükben és borászatukban ugyanazt a magas minőséget képviseljék, ahogy vásárlóik a budapesti autószalonjaikban már megszokhatták, hiszen a Petrányi család által tulajdonolt Petrányi Autó Kft. hosszú évek óta meghatározó szerepet tölt be a magyar autókereskedelemben. A régóta működő étterem kapcsán 2023. decemberében megérett bennük a szintlépés gondolata, mely egyben az addig megszokott működés végét is jelentette és egyben a „Mede-Ruga korszak” kezdetét.
(Fotók: BZs.)