Terra Hungaricorum kóstoló – Magyar borok fesztiválja

Az ökológiai művelés tökéletesen egészséges fürtöket eredményezett

Először kerül megrendezésre a Terra Hungaricorum kóstoló – Magyar borok fesztiválja. Április 20-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott borszakmai rendezvény középpontjában a hagyományos borszőlőfajtáink állnak.

A Terra Hungaricorum Alapítvány és partnerszervezetei (Tájoló Tradíció és Innováció Alapítvány, Furmint Február, Magyar BOR Intézet) kiemelten fontosnak tartják borászati hagyományaink ápolását, a hungarikumnak tekinthető fajták népszerűsítését. Céljuk, hogy legyen egy rendszeres seregszemléje, kiemelt eseménye a hungarikum fajtáknak, különös tekintettel a ma még kis területen termesztett régi magyar fajtákra.

2024. április 20-án, szombaton, 15.30 óra és 20.30 óra között a hungarikum borok legnagyobb kóstolója, rögtön egy méltó helyszínen kerül megrendezésre: a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az ősi Kárpát-medencei magyar fajták kapcsán három meghatározó borászt mindenképpen meg kell említeni. Szentesi József számos kihalt régi magyar fajta feltámasztásában játszott fontos szerepet, és lettek sikeresek újból olyan szőlők, mint a Csókaszőlő, a Tihanyi kék vagy a Laska. (A Pázmándon és Nadapon dolgozó szakembert a borász szakma Borászok borászának választotta 2013-ban). Hasonlóan fontos fajtamegőrzési munkát végez Andrási László Somlón. Végül, de nem utolsó sorban Maurer Oszkár délvidéki borászunk, aki nem csak a délvidéki/szerémségi különleges régi fajták visszatelepítésének misszióját végzi (fajtái közül különösen érdekes az egyik legrégebben ültetett Bakator szőlője), de számos borszakmai kezdeményezés alapítója is volt (Terra Hungarica; Kárpát-medencei borászok egyesülete stb.), és idén újra a Borászok borásza díj jelöltje.

A Terra Hungaricorum Boregyetem ingyenes bemutató-kóstolóinak középpontjában régi Kárpát-medencei szőlő- és borfajtáink, illetve újkori magyar nemesítések lesznek:

  • a Csókaszólő arcai (az egyik legkülönlegesebb régi Kárpát-medencei kékszőlő-fajta a Csóka),
  • Somló és a régi Kárpát-medencei Sárfehér fajtánk,
  • egyik legizgalmasabb újkori nemesítésünk, a Turán.

Külön emlékasztalokon tisztelgünk neves szőlőnemesítő legendáink munkássága előtt:

  • Bakonyi Károly (1920-2010), világhíres nemesítése a Cserszegi fűszeres
  • Csizmazia Darab József (1918-2013), legsikeresebb nemesítése a Turán
  • Király Ferenc (1911-1982), kedvelt nemesítései a Zenit, a Zengő, a Rózsakő. a Vulcanus
  • Kozma Pál (1920-2004), különleges nemesítései a Rubintos vagy a Magyar frankos.

Ismerjék meg az ősi Kárpát-medencei fajtákat és az újkori magyar nemesítéseket! A Terra Hungaricorum kóstolón kiváló hazai és külhoni borászok vesznek részt. A kiállítók neve és az általuk bemutatott borok listája a Facebook eseményen olvasható: www.facebook.com/events/7509982419048134

Elővételes jegyek9.900 Ft / fő ártól: https://forms.gle/mqn7LeUZWcmefyow7