Az Agrárminisztérium a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával közösen kidolgozott egy új, borászati termékekkel kapcsolatos digitális tápértékjelölési rendszert, melyet a HNT a hegyközségi tagok részére, a tagságukhoz kötődően térítésmentesen biztosít.
Az Európai Unió a borászati termékek tápértékének és összetevőinek jelölésére vonatkozó rendelet szabályait megváltoztatta, a módosításokat 2023. december 8. napjától kell a tagállamoknak alkalmazni. A borászati termékeken többletinformációkat kell feltüntetni, mint például:
- Tápértékjelölés: energiaérték, zsír-, telítettzsírsav-, szénhidrát-, cukor-, fehérje- és sótartalom.
- Adalékanyagok: a borászati eljárásokból adódó adalékanyagok
- Összetevők: a felhasznált összetevők
A változtatások egyértelmű célja a fogyasztók tájékoztatásának javítása és az élelmiszerbiztonság növelése.
Nem kötelező minden információt közvetlenül, nyomtatott formában a borászati termék csomagolásának címkéjén feltüntetni, az információkat digitális úton is elérhetővé lehet tenni.
Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár tájékoztatott, hogy az Agrárminisztérium (AM) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH) és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával (HNT) közösen kidolgozott egy új, borászati termékekkel kapcsolatos digitális tápértékjelölési rendszert, melyet a HNT a hegyközségi tagok részére, a tagságukhoz kötődően térítésmentesen biztosít.
A Winelabel.hu elősegíti az egészségtudatos vásárlást, valamint a borászatok számára is jelentős előnyökkel jár: az egyszerűbb adminisztráció révén csökkenthetik az adminisztratív terheiket, miközben eleget tesznek az EU által előírt tápérték-jelölési kötelezettségnek. Mindezek mellett a rendszer a magyar borászatok versenyképességét erősíti, hiszen az EU-s tagországok közül a leggyorsabban ez a rendszer tud információt biztosítani.
A digitális jelölésrendszer a termékcímkéken található QR kódok segítségével teszi lehetővé, hogy a fogyasztók közvetlenül online férjenek hozzá a borászati termék részletes tápérték-adatokhoz.
A címkén lévő kód beolvasásával a fogyasztó azonnal, online láthatja az adott termék energia-, és tápértéktartalmát, valamint a teljes összetevő-listát és a termékben lévő adalékanyagokat is, akár az EU 27 hivatalos nyelvén.
A rendszer 2024. április 1-től válik elérhetővé. Az alkalmazás fejlesztését és fenntartását a HNT végzi, garantálva a mindig naprakész információ biztosítását. A borászok számára ez nem jelent többlet adatszolgáltatást, mivel a termékinformációk az engedélyezési eljárás során elérhető adatokból állnak össze – jelezte Dr. Feldman Zsolt.
A Winelabel kezdeményezés hozzájárul az élelmiszer-biztonság és átláthatóság fokozásához, és támogatja a hazai borászatokat abban, hogy a digitális kor kihívásainak megfelelően alkalmazkodjanak.
A digitális megoldások felhasználása mellett azonban továbbra is megmarad a hagyományos címkeelemek használata azon borászatok számára, akik a digitális platformokat nem kívánják vagy nem tudják igénybe venni.
Az európai uniós előírásokhoz való alkalmazkodás és az új digitális tápértékjelölési rendszer bevezetésével a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa ismét bizonyítja elkötelezettségét az innováció, a fogyasztói tudatosság területén és a szolgáltató köztestületi modell mellett. Ez a mostantól térítésmentesen elérhető szolgáltatás a HNT előzetes számításai szerint közel évi fél milliárd forintos értéket jelent a jelenlegi piaci körülmények között, emelte ki Dr. Brazsil Dávid, a HNT főtitkára.
A rendszer tovább erősíti a magyar borok minőségének és hitelességének megítélését a nemzetközi piacon.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa az Agrárminisztériummal közös célja, hogy a szolgáltatást a stratégiai partnerszervezetek részére is biztosítsa a jövőben, amennyiben az uniós jogszabályok ezt lehetővé teszik.
(Forrás: HNT/AM)