Lezajlott a XX. Újbor és Sajt Fesztivál

Nagy sikerrel zajlott a hétvégén a XX. Újbor és Sajt Fesztivál rendezvénye. Az esemény idén első alkalommal került megrendezésre a MATE Budai Campusának dísztermében. A Fesztivál fő védnöke idén is Dr. Nagy István agrárminiszter volt. A díjakat a zsűri elnöke, Kállay Miklós professzor emeritus adta át a kitüntetetteknek. A díjkiosztó ünnepség színvonalát emelte, hogy azon személyesen részt vett Nyitrainé dr. Sárdy Diána, a Campus Főigazgatója. A XX. jubileumi alkalom lehetőséget adott arra, hogy az esemény fő szervezői is díjazásban, elismerésben részesüljenek, élükön Ferenc Vilmossal, valamint Kállay Miklós professzor emeritus-szal.

A XX. jubileumi alkalom lehetoseget adott arra, hogy az esemeny fo szervezoi is dijazasban, reszesuljenek, mint dr, Kállay Miklós emeritus professzor

A sajt meg az újbor ízvilága egy harmadik, egyedi íz-élménnyé nemesedik a szájban, ha megvan az alkotó-elemekben a harmónia. Erre érzett rá Ferenc Vilmos is, amikor elhatározta, hogy megszervezi az új borok és a sajtok nagyszabású fesztiválját minden évben. Az idei, immár XX. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivál idén új helyszínre, a MATE Budai Campusának dísztermébe költözött.  A díszterem térkialakítása talán még az eddigi helyszíneknél is előnyösebb körülményeket biztosított az esemény számára. A borverseny a következő eredményeket hozta:

Hogy Magyarország rozé-nagyhatalom, az már sokak számára ismert tény. Ahol pedig szépek a rozék, ott a friss borok is azok, ez évről-évre nyilvánvalóbb. Idén huszadik alkalommal kerül megrendezésre az Újbor és Sajt Fesztivál. De ugyanakkor dinamikusan fejlődik a hazai sajt-ágazat is. Még akár csak egy-két éve is arról panaszkodtak a borászok, hogy boraik mellé nem tudnak megfelelő minőségű hazai sajtokat tenni, muszáj külföldről, elsősorban Franciaországból beszerezniük a sajtokat. Egy gasztronómiai szakértő szerint a sajtágazat most tart ott, ahol a borászok tartottak a 90-es évek közepén: a nagy minőségi előreugrás már megtörtént, most már jól látni, hogy mik a lehetőségeink, már csak a részletek kidolgozása, a távlati célok, meg a marketing megerősítése lenne a feladat.

A palkonyai Mokos Pincészet feher Pinot noirjával aratott sikert

Az agardi Csobor Pinceszet Irsai Oliverje aranyermes lett

Ezuttal feherboraval aratott sikert a legfrisebb Ev Bortermeloje, Gunzer Tamas

Galne Dignisz Eva a dijak es kulondijak egesz garmadajat gyujtotte be

 

(DT)

Fotó: Dékány Tibor, Erdei Zsófia