Pop-up kóstoló? Wtf! – Kóstolom bortér és Szent Donát

A Budapest Borfesztivál 2023-ban is számos érdekes lehetőséget és programot tartogatott a látogatók számára. Ennek egyik központja a VinAgora & Kóstolom Interaktív Bortéren tartott közönségbarát (interaktív), kóstolóval egybekötött, bemutató jellegű előadás-sorozat. A résztvevők 12 alkalommal tapasztalhatták meg milyen is egy hamisítatlan pop-up kóstoló azaz bemutató kóstoló, gyorskóstoló, közönségkóstoló, ha valakit a magyar nyelv még érdekel. Eme boros művelő-tájékoztató programot végig kísérve érdekes színeit és jellemzőit fedezhetjük fel a legutóbbi fővárosi borfesztiválnak. 

Valamennyi fesztiváli napon három előadásra került sor a VinAgora és a Wine bar közös programjában, a válogatott borászatok és kereskedők képviselőinek szereplésével. A negyedik napra elsöprő volt a “pop-up” sikere, ugyanis az az érdekes irányvonal alakult ki, hogy a külföldi
érdeklődők, illetve az angolul is értő magyar résztvevők teljes többségbe kerültek, így végül, az egyszerűség kedvéért, már csak angol nyelven folyt az előadás.  Az előadók és a témák általában érdekfeszítőek voltak, és valóban sokat meg lehetett tudni az adott pincészetről, terroir-ról vagy italfajtáról. Létszám tekintetében is változatos volt a betérők mennyisége, és természetesen ettől függően is tudtak az előadók többet vagy kevesebbet beszélgetni kétirányúan (interaktívan) a közönséggel. Számos előadás valóban a teljesség igényével készült, és tele voltak érdekes, hasznos tudással, akár bemutató eszközökkel (pl. kőzetminták), vagy saját sommelier-vel, míg mások inkább az általános bemutatkozásra fektettek hangsúlyt, és hagyták a borokat, hogy önmagukért beszéljenek.

Olaszrizling kóstoló a Szent Donáttól

Kiemelkedő volt a Balatonra néző Szent Donát Borkúria előadása és kóstolója, amikor is szó szerint kezünkbe vehettük a “terroárt”: a szóban forgó területek domborzatáról és szőlősök elhelyezkedéséről kapott szemléletes térkép mellett, a talajszerkezet jellegzetes kőzeteit is
szemrevételezhettük, tapinthattuk, szagolhattuk. Az előadók rendszerint három tétellel készültek, a St. Donátnál három Olaszrizlinget mutatott be: Egy gyógynövényes ásványosságot mutató, szép savú de nem feszes, gyümölcsös tételt, ami vasoxidos csopaki homokkőn termett;
majd egy vulkanikus, olajosabb, héjon áztatott, seprőn érlelt, a Bakony hűvös légáramlatait és a meleg, déli fekvés adottságait élvező, gyönyörű mineralitást mutató kopaszhegyi nedűt; végül a pincészet zászlósborát, a márgán vagyis magasabb agyagtartalmú mészkőn termett,
ezáltal komoly savú, továbbá bakműveléses, alacsony hozamú, ennélfogva rétegzett és tartalmas borát. A borkúria továbbá ökológiai gazdálkodást és természetes borkészítést folytat, amit a különféle termőhelyek nyújtotta különbségek bemutatásának eltökélt céljával egyesítenek.

(folytatás következik)

Hajdu Ferenc