Sikeresen zárult az első őszi szezonális ellenőrzés

Lezárult az első őszi szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés, melyet dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár rendelt el. Az akció kapcsán az államtitkár kiemelte: többszáz tételt vettek górcső alá az egyes termékkategóriákból a szakemberek, és csupán kisebb hiányosságokat tapasztaltak.

A hagyományteremtő szándékkal indított országos mustra 2023. október 16-29. között a Nébih irányításával zajlott, annak végrehajtásában a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih ellenőrei is részt vettek. A szakemberek ellenőrizték például a kereskedelmi egységeket és iskolai büféket, valamint az évszak népszerű termékeit: az almát, a burgonyát, a tökmagolajat. Több mint félszáz szőlőhegyről gyűjtötték össze az ún. autentikus szőlőmintákat, továbbá fokozottan vizsgálták az állatgyógyászati készítmények kiskereskedelmét és a kutyaszaporítást.

Az akció összefoglalásaként dr. Nobilis Márton kiemelte: az alma és burgonya értékesítését csaknem 200 zöldség-gyümölcs forgalmazónál vizsgálták a felügyelők. Az ellenőrzött 560 tétel kapcsán 21 esetben merült fel kifogás, elsősorban jelölési hiba miatt. 19 esetben szabtak ki bírságot, összesen mintegy 2.300.000 Ft értékben és 1,5 tonna terméket vontak ki a forgalomból. Az ellenőrök mintegy 40 tökmagolaj előállítót is vizsgáltak: két helyszínen kisebb, míg egy előállítónál komolyabb hiányosságokat találtak. Utóbbi esetben a tevékenység felfüggesztésére is sor került. Élelmiszer-hamisításra – azaz idegen növényi olajjal való felütésre – utaló jelet az ellenőrzések során nem tapasztaltak – hangsúlyozta az államtitkár.

A szőlőszüretek hatósági ellenőrzése során 55, az adott borvidékre jellemző parcelláról gyűjtötték össze a szőlőt, majd készítették el az ún. autentikus – termőhely, fajta és évjáratnak megfelelő – borokat. Az intézkedés jelentősége, hogy ezen borok analitikai elemzésével tovább bővült a (hazai és uniós) hatósági adatbázis, ami többek között lehetővé teszi a 2023-as évjáratú borok földrajzi eredetének ellenőrzését, az esetleges eredetvédelmi visszaélések azonosítását – emelte ki az államtitkár.

A részletes jelentés elérhető a Nébih honlapján: https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/21442/Oszi+szezonalis+elelmiszerlanc+ellenorzes_2023_zarojelentes.pdf/

(Forrás: AM Sajtóiroda)