Egy át nem adott díj és 4 átadott – WebWineWriting hatodszorra

A hungarianwines.eu online kiadvány tulajdonosa és segítői hatodik alkalommal rendezték meg a Hungarian Gettogethert, egy olyan rendezvényt, amely sokak szerint csak utópia lehet. Nincs belépő, a kiállítók sem fizetnek, a kóstolásért sem kell pénzt adni, a helyszín parádés, a társaság remek. Hogy működhet ez? Egy maréknyi szponzor és sok lelkes ember segítségével. Az augusztus 17-i rendezvényt idén a dél-balatoni Kristinus Borbirtok fogadta be, és itt adták át a borszakíróverseny díjait is.

Nemzetközi, nem is kicsit

Idén 56 nevezés érkezett, ez kevesebb, mint tavaly (de több, mint az első két évben), viszont idén kifejezetten sok országból küldtek írást, ezek a következők: USA, Hollandia, Dánia, Norvégia, Görögország, Spanyolország, Chile, Olaszország, Egyesült Királyság, Románia, Törökország, Lengyelország, Portugália, Franciaország és Ukrajna.

A 3 angol nyelvű győztes neve és írásai itt olvashatók:

6th WebWineWriting – Summary and voting

A győzteseket olyan neves zsűritagok választották ki, mint Jonas Röjerman svéd Master of Wine, Tamlyn Currin, a JancisRobinson.com szakírója vagy John Szabo magyar származású kanadai Master Sommelier és író. A három győztesre az olvasók szavazhattak is, a legtöbb szavazatot gyűjtő athéni Stefanos Voidomatis négynapos magyar borutazást nyert repülőjeggyel és teljes ellátással – így ő jelen volt a díjátadón is.

A díjátadót Horváth-Töreki Gergely színművész vezette.

A magyar győztesek: a szűzkéz, a gasztrós és a régész

Geri Ádám ismert borszakíró, a WebWineWriting versenyen többször volt már döntős és a Sánta Zoltán Emlékdíjat is megkapta. Idén saját blogján szereplő írása nyűgözte le a zsűritagokat, megtudtuk, hogy Liszt Ferenc óriási erőbedobással és profin marketingelte a szekszárdi borokat. A kategória támogatója három szekszárdi borászat volt: Dúzsi, Eszterbauer és Vesztergombi. Második helyezett: Sólyom Bence.

Liszt Ferenc kalandja a szekszárdi borral

Bóka Balázs Andor mérnök, zenél és rendezvényeket szervez, élete első írásával pályázott az egyik legnehezebb kategóriában. A zsűri egyöntetűen őt találta legjobbnak, és mindhárman (Bukovics Martin, Győrffy Zoltán és Szabó Edit) arra biztatják, hogy írjon még. A kategória támogatója a Kristinus Borbirtok volt, amely az ország legnagyobb biodinamikus gazdasága. Második helyezett: Szünder Dezső.

https://www.facebook.com/andorbalazs.boka/posts/pfbid02C1d296TCUwzm6GSNV91FuHPh1nsiEhKksYYxANpY3aNmGKZTf9cPV7EU4fi9Te7xl

Pákozdi Nóra a NoSalty újságírójaként elsősorban gasztronómiával foglalkozik, de a bor is egyre jobban érdekli, a verseny borkoktélos kategóriáját pedig egy sangriás cikkel nyerte meg. Hamarosan a legautentikusabb sangriákat is megkóstolhatja, ugyanis szoros versenyben ő kapta a legtöbb közönségszavazatot, ezzel megnyerte a négynapos spanyol utazást a Barcelona melletti Penedés borvidékre. A kategória támogatója a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa volt, amely idén nyáron éppen borkoktélokkal igyekszik közel hozni a fiatalabb generációkat a borhoz. Második helyezett: Csiba Krisztina.

https://www.nosalty.hu/ajanlo/sangria-recept-nyari-ital-koktel-alkohol-spanyol-frissito-borkoktel

– A borkoktélos kategóriában videóval is lehetett indulni, érkezett is néhány, ezek közül pedig kiemelkedett a Villányi bormarketing-csapat kisfilmje, amelyben a Villányi RedY borkoktél készítését – és persze boldog fogyasztását – mutatják be. A lelkes négytagú csapat a szervezők különdíját érdemelte ki – egy jeroboam, azaz 3 literes spanyol Juvé & Camps pezsgőt.

https://fb.watch/mAfneU7Gj9/

Minden győztes digitális emblémát is kapott, amelyet szerepeltethet a blogján, honlapján.

Miért nem adtak át a Sánta Zoltán Emlékdíjat?

A 2019-ben hirtelen elhunyt borszakíró a szervezők kedves jó barátja volt, tiszteletre, szeretetre méltó ember. A négytagú zsűri (Bálint László, Kriston Orsolya, Németh Ágnes, Szabó Edit) érthető módon nagyon komolyan veszi a díj odaítélését, ezért idén úgy döntöttek, nem adják át az elismerést. Ez afféle életműdíj, egy kezdőnek egyértelműen nem adható, ahogy a gasztrósnak sem, és annak sem, aki már megkapta. Ahogy Szabó Edit fogalmazott – „idén nem találtunk olyan írást a mezőnyben, amely méltó lett volna Sánta Zoltán szellemiségéhez”. Ugyanakkor Edit arra biztatta a jelenlévőket, hogy „kapjátok össze magatokat és írjatok!”

Fenntartható buli

Milyen volt a Gettogeher? Felejthetetlen, ahogy az Horváth Alíz fotográfus (The free lens) képein is jól látszik. A tényleg-komolyan-abszolút helyi alapanyagból készült ételeket a Lokal 47 Michelin ajánlású étterem készítette, a körömpörköltjüktől volt hangos napokig a Facebook. És természetesen nem voltak eldobható tányérok, sem ásványvizes palackok – szűrt víz volt.

A rendezvény főtámogatója, a Volkswagen az ID. család négy vadonatúj, teljesen elektronikus modellt bocsátott a szervezők rendelkezésére, ezzel járták körbe a Balatont és mentek Szekszárdra, majd ezzel mentek a Kristinushoz is.

A REKONTIR a korábbi évekhez hasonlóan ismét támogató volt – a REKONTIR Lounge az egyik legnépszerűbb pontja volt a rendezvénynek.

A hazai kiállítók mellett német, olasz és spanyol borokat is kóstolhattak a vendégek. A teljes kiállítósor itt látható:

Hungarianwines Gettogether 2023

(Fotó: Horváth Alíz)