Budafoki spiritusz címmel szervez programot a Sétaműhely

Budafoki spiritusz címmel szervez programot a Sétaműhely; legújabb, kóstolós sétájukon a résztvevők Budafokra látogathatnak el, ahol kastélyokat, egykori szeszgyárakat és ma is működő pincészeteket ismerhetnek meg.

A 22. kerületi Savoyai Jenő térről induló sétát a Törley Pezsgőpincészetben fejezik be, ahol az érdeklődők megismerhetik a pezsgőgyártás folyamatát, a Törley család kalandos történetét és kóstolón is részt vehetnek.

A rómaiak által kialakított pincerendszer és a betelepült németek hagyományai együttesen tették a minőségi alkoholgyártás fellegvárává a települést a XIX. század végére. A sikeres vállalkozások tulajdonosai pompás rezidenciákat építettek gyáraik közelében.

„Egyikük, Törley József számos téren volt az első az országban: ő foglalkozott először brandépítéssel, ő vásárolt először céges teherautókat és ő okozta az első autóbalesetet is” – emelik ki a program ismertetőjében.

A szeptembertől induló séták alkalmával az érdeklődők megtekinthetik az egykori Savoyai-kastély megmaradt kapuját, a kápolnát, amelyet egy sörgyáros özvegye építtetett, Budapest egyetlen copfutcácskáját és a Czuba-Durozier kastélyt, amelynek pincéjében konyakgyár működött.

A látogatók megtudhatják, hogy ki telepítette be németekkel az egykori Promontor nevet viselő helységet, amelyből később Budafok kifejlődött. A séta során elmesélik, kik laktak az ottani barlanglakásokban még a XX. században is, és kiderül, melyik testrészére kell egy pezsgőmesternek a legjobban vigyáznia.

(Forrás: MTI)