Júliusban minden szerda este Borszerda az MNG-ben

Rendhagyó múzeumi programokkal várja a közönséget július mindegyik szerda estéjén a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) nyári programsorozata, a Borszerda.

Négy héten át különleges kiállítások, izgalmas tárlatvezetések és előadások, élő zene és borkóstoló várja a művészetkedvelő látogatókat, akik az MNG dunai teraszáról egy pohár bor társaságában élvezhetik a panorámát.

Az idei Borszerdák tematikái különböző ellentétpárokra épülnek: a fény és árnyék, a klasszikus és kortárs, a szent és profán, valamint az öröm és bánat témakörét járják körbe az események a júliusi nyárestéken.

Idén nyáron különleges időszaki kiállítások is láthatók a múzeumban: a Gulácsy – Na’Conxypan hercege című Gulácsy Lajos- életműtárlat és a Letűnt idők nyomában – Gulácsy Lajos, Fáy Dezső és Keleti Arthúr Itália igézetében című grafikai kiállítás.

Az érdeklődőket minden estén tárlatvezetések várják a Gulácsy-kiállításban, illetve két alkalommal a tárlathoz kapcsolódó előadást is hallhatnak, július 12-én Bellák Gábor kurátortól, július 19-én pedig Kelen Anna művészettörténésztől.

A másik két Borszerda esten is izgalmas témákról hallhat előadásokat a közönség: július 5-én Az impresszionizmus legnagyobb mesterei és hatásuk a 20. századi művészetben címmel Sepsey Zsófia művészettörténész, július 26-án pedig Szinyei Merse Pál művészetéről Bán Blanka művészettörténész tart előadást.

A júliusi Borszerda estek meghívott borászatai a Pannonhalmi Főapátsági Pincészet, a badacsonyi Laposa és Málik Pincészetek, valamint az etyeki Haraszthy Pincészet – a borászatok képviselőit az idei eseményeken is beszélgetésen ismerheti meg a közönség.

A Borszerda estek részletes programja a múzeum honlapján olvasható.

(Forrás: MTI)