A Lidl Magyarország 14,2 milliárd forintért értékesített magyar bort tavaly

A Lidl Magyarország belföldön és külföldön összesen 14,2 milliárd forintért értékesített magyar bort, a forgalom öt év alatt csaknem 60 százalékkal nőtt – közölte az áruházlánc.

Az exportforgalom elérte a 15 millió palackot, külföldön a furmint, a királyleányka és a szürkebarát a legnépszerűbb magyar borfajta. A kínálat széleskörű, családi pincészetek és nagy borászatok termékeit egyaránt forgalmazzák, 2018-tól 2022-ig több mint 60 milliárd forint bevételhez juttatva őket. A Lidl jelenleg Európa 16 országában több mint 200 féle magyar bort árusít.

Az áruházlánc csaknem egy évtizede döntött arról, hogy a magyar beszállítók számára meghirdetett programjának részeként kiemelten kezeli a palackos borokat, és segít a termelőknek eljutni külföldre is. A kezdeményezést sikeresnek tekintik, mivel a magyar borok a piaci nehézségek ellenére megőrizték a versenyképességüket. Kiemelték, hogy a Lidl két saját márkás bora is aranyérmet kapott az idei Berliner Wein Trophy nemzetközi borversenyen.

Az áruházlánc egy éve értékesítési rekordról számolt be, a 30,1 millió palack éves forgalom 1,6 millió palackkal haladta meg az egy évvel korábbit. Értékben számolva ugyancsak jelentős volt a bevétel, külföldön 7,8 milliárd forintért adtak el magyar bort, a növekedés 56 százalékos volt a 2 évvel korábbihoz képest. A legnagyobb külföldi felvevők az Egyesült Királyság, Németország, Lengyelország és Csehország voltak.

Ugyancsak tavaly közölték, hogy a Lidl közreműködésével magyarországi vállalatok és vállalkozások összesen 81 milliárd forint értékben exportáltak, az előző évhez képest 26,5 százalékkal nagyobb értékben. A legkeresetteb magyar termék külföldön a bor mellett a keksz és rágcsálnivaló, az olaj, a margarin, a fagyasztott termékek, állateledelek, kenyér, friss hús, a zöldég és a gyümölcs. Kiviteli érték alapján a legnagyobb felvevőpiac Románia volt, míg a legtöbbfajta termék Szlovákiába került.

(Forrás: MTI)