A ProWein 2023 szakvásár teljesítette a várakozásokat

Die ProWein in Düsseldorf ist die international führende Fachmesse für Weine und Spirituosen. Vom 19. bis 21 März 2023 präsentieren sich über 6.000 Aussteller aus mehr als 60 Nationen. ProWein in Düsseldorf is the world’s leading trade fair for wine and spirits, and is the largest industry platform for professionals from viticulture, production, trade and gastronomy. From 19 – 21 March about 6,000 exhibitors from over 60 Nations showcase their products.

A minden résztvevői csoportnál kimagasló értékelésével és jelentős nemzetközi hatásával a ProWein szakvásár 2023-ban is sikert aratott. Szerte a világból érkeztek a borok és szeszes italok világában jártas szakemberek, akik három intenzív vásárnapot élvezhettek Düsseldorfban.

Mindennek a középpontjában a világ különböző tájairól érkezett borok és szeszes italok széles és szerteágazó kínálata állt. Az iparág vezető szakvására idén többek között a fenntarthatósággal, a borok alternatív csomagolásaival, valamint az alkoholmentes és az alacsony alkoholtartalmú italokkal foglalkozott. Erre épített Kylie Minogue popcsillag is, aki a ProWein keretében mutatta be új, alkoholmentes rozé pezsgőjét. „A ProWein idén ismét bebizonyította, hogy a borászati- és a szeszesital-szakma vezető nemzetközi szakvására. Ehhez a termelők szenvedélye is nagyban hozzájárult. Ismét a lehető legjobban teljesítettünk, hogy ne csak jók, hanem jobbak legyünk” – összegezte a sikeres vásárnapokat Erhard Wienkamp, a Messe Düsseldorf vásártársaság ügyvezetője.

Mindenki magáénak érezte ezt a jelmondatot. A mintegy 6.000 kiállító 86 százaléka Németországon kívülről, több mint 60 országból érkezett. A borok és szeszesitalok vezető világpiaci szereplői ugyanúgy felsorakoztak, mint az importőrök és az exportőrök, a kereskedelmi ügynökségek, a kiemelt színvonalú borászatok, illetve a termelő együttműködések és szövetkezetek. A legnagyobb kiállító nemzet a ProWein szakvásáron hagyományosan Olaszország, majd a rangsorban Francia- és Németország következik Spanyolország előtt. A ProWein kínálatában a tengerentúli országok borai és a szeszesitalok szekciói is lenyűgöző kínálattal sorakoztak fel.

A kínálat kifejezetten nemzetközi jellege a ProWein leginkább kiemelkedő és egyedi ismérve. Az élelmiszer-kiskereskedelem, a szakkereskedők, a szálloda- és vendéglátóipar, valamint a catering nemzetközi beszerzői számára idén is a ProWein volt a legnagyobb jelentőségű szakmai seregszemle. A közösségi közlekedésben éppen a szakvásár napjain zajló sztrájkok ellenére a ProWein 49.000 szakmai látogatót vonzott a kereskedelem és a gasztronómia világából (a 2022-es 38.000 után). A látogatók kétharmada részese volt a beszerzési döntéseknek. Emellett a kimagasló nemzetközi részvétel is megerősítést nyert: a látogatók 141 országból érkeztek. Az ázsiai térség ismét erőteljesen képviseltette magát. Az érdeklődés középpontjában idén nem csupán a piacvezető termővidékek borai álltak: nagy kereslet övezte az alkoholmentes és az alacsony alkoholtartalmú italokat, valamint az alternatív csomagolásokat is. A látogatók fele érdeklődött az alkoholmentes és az alacsony alkoholtartalmú italok, egyharmada pedig az alternatív csomagolások iránt.

A kiállítók is kiemelkedően jónak értékelték idén a ProWein szakvásárt. Monika Reule, a DWI Német Borintézet ügyvezetője például így nyilatkozott: „A német kiállítók pozitív mérleget vontak az idei ProWein szakvásárról. Nagyon elégedettek voltak mindenekelőtt a külföldi szakmai látogatók számával és színvonalával. A kihívást jelentő németországi piaci helyzet tükrében sok termelő számára egyre fontosabb a kivitel. Az idei ProWein keretében számos kiállító tudta erősíteni és bővíteni nemzetközi kereskedelmi kapcsolatait.” Paul Mollemann, a California Wines európai igazgatója így foglalta össze a ProWeinon szerzett tapasztalatait: „A California Wines kiállítói standja számos látogató számára idén is kihagyhatatlan volt a szakvásáron. A mintegy 700 négyzetméternyi területünkön kiválóan ki tudtuk szolgálni a keresletet. »Explore Sustainable California« elnevezésű kiállításunkkal tökéletesen rátapintottunk a látogatói érdeklődés lényegére. A szakvásár kiemelt témája volt a borászat fenntarthatósága, borászaink pedig mind a közös kiállítás, mind a saját standjaink keretében bizonyíthatták a fenntarthatóság iránti szerepvállalásukat.”

Thomas Mempel, a Semper idem Underberg AG igazgatóságai tagja a fentieket az alábbival egészítette ki: „A ProWein 2023 kiemelt stratégiai jelentőséggel bír számunkra. Évről évre itt találkoznak a szeszesitalok legfontosabb hazai és nemzetközi importőrei és disztribútorai.”

Magyar kiállítók

Közel 60 kiállító képviselte hazánkat az idei düsseldorfi ProWein szakvásáron, köztük több évről-évre visszatérő és számos olyan borászat ill. pálinkafőzde is, akiknek ez volt az első ProWein-részvételük. A központi boros közösségi stand az Agrármarketing Centrum és a Magyar Bormarketing Ügynökség kooperációjaként valósult meg, több, mint 30 borászat részvételével, egész nap színvonalas masterclass-okkal, élőzenével. A nagy stand köré rendeződve önálló közösségi standon szerepelt a Villányi borvidék, több egyéni kiállító, illetve kereskedőn keresztül további borászatok is. A szeszesital szekcióban pálinkás közösségi standon három főzde és a Pálinka Nemzeti Tanács mutatkozhatott be, de ebben a szekcióban is volt egyéni kiállító is.

2023-ban összesen hat ProWein World szakvásár szerepel Németországon kívül a programban: a Wine Gourmet Japan – Powered by ProWein (április 12-14.), a ProWine Singapore (április 25-28.), a ProWine Hong Kong (május 10-12.), a ProWine Sao Paolo (október 3-5.), a ProWine Shanghai (november 8-10.), valamint a ProWine Mumbai (november 24-25.).

A soron következő düsseldorfi ProWein szakvásárt 2024. március 10-12. között rendezik.