A magyar történelmi borvidékeknek is van közösségteremtő ereje

A Kárpát-medence hegy- és domboldalain a sajátos ökológiai adottságok következtében egyedi ízvilágú, csodálatos borszőlőfajták teremtek a múltban, teremnek ma és teremhetnek a jövőben is – jelentette ki Ökrös Oszkár nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár Nagykárolyban, a Károlyi kastélyban megtartott Kincses Pince rendezvény ünnepélyes megnyitóján.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy az Agrárminisztérium által immár harmadik alkalommal megszervezett Kincses Pince célja a kulturált borfogyasztás és a jó minőségű magyar borok népszerűsítése, jó hírnevének terjesztése. A program keretében a Kárpát-medence kiváló borászatai találkozhatnak a fogyasztókkal, valamint a kereskedelem és a vendéglátóipar meghatározó szereplőivel, üzleti és baráti kapcsolatokat építhetnek. A Kárpát-medence számos magyarlakta területéről érkeztek borászok a programra, amely ezáltal – az egy nemzetben gondolkodás jegyében – az anyaországi és a határon túli magyarság közti párbeszédet is erősíti – hangsúlyozta Ökrös Oszkár.

A helyettes államtitkár arról is szólt, hogy az agrártárca fontosnak tartja, hogy a történelmi borvidékek ismét visszanyerjék régi fényüket és a Kárpát-medence földrajzi adottságainak következtében kiváló ízvilágú, minőségi borok készüljenek, amelyek közösségteremtő és -fenntartó szerepet tölthetnek be országhatáron innen és túl. Ezt a célt szolgálja az Agrárminisztérium által az idei évben elindított Schams Ferenc terv is. A borászatok jövője a minőségi, nagy hozzáadott értéket hordozó termékek előállításában és a már befutott márkák minél szélesebb körű megismertetésében rejlik, ennek érdekében az agrártárca minden segítséget és támogatást megad a továbbiakban is ahhoz, hogy a magyar borok jövője sikertörténet legyen. Habár mennyiség tekintetében nem vehetjük fel a versenyt a nagy bortermelő országokkal, Magyarország a borok minőségét nézve már ma is egyértelműen bornagyhatalomnak tekinthető – zárta szavait a helyettes államtitkár.

A program keretében Ökrös Oszkár a Szatmár Vidékfejlesztésért Egyesület közreműködésével négy partiumi család részére agrár vándorbölcsőt adományozott. Szólt arról, hogy az Agrárminisztérium 2020-ban, a Nemzeti Összetartozás Évében csatlakozott a sajátosan magyar vándorbölcső mozgalomhoz, melynek keretében a tárca a külhoni magyar, agráriumból élő, gyermeket váró családok részére „Agrár Vándorbölcsőt” adományoz fél éves használatra, amelyet ezután egy újabb család kap meg. Jelenleg 28 agrárbölcső ring szerte a Kárpát-medencében, ezekben az elmúlt másfél évben immáron 61 magyar gyermek álmodott boldog jövőt magának.

(Forrás: AM Sajtóiroda)