A korai tőkeelhalás betegségcsoport tagjai nagy kihívást jelentenek a szőlő- és borágazat képviselőinek. Ebbe a csoportba azokat a szőlőnövényt sújtó gombás betegségeket soroljuk, melyek közvetlenül a szőlőtőke fás szöveteit fertőzik és rövidebb vagy hosszabb idő után a növény pusztulását okozzák. A korai szőlőtőke elhalás komplex képviselői öt különböző megbetegedést okozhatnak, ezek az Esca, az eutípa, a fomopszisz és a botrioszfériás tőkeelhalás, illetve a szőlőoltványokat érintő feketelábúság. A kórokozók jellemzően a metszési sebeken és a gyökereken keresztül fertőzik a gazdanövényt és a faszövetben elszaporodva…
Erről a gombafajról igen kevés ismerettel rendelkezik a tudomány. Csak 2014-ben írták le és a kapcsolódó publikációk a faj törzseinek mikroszkópikus és makroszkópikus alaktani jellemzésére, valamint a molekuláris módszereken alapuló rendszertani elhelyezésére szorítkoznak. Életmódjáról, előfordulásáról nem álltak rendelkezésre információk. […]
Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpontjának, valamint az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat, Agrártudományi Központ, Növényvédelmi Intézetének munkatársai közös munkáik eredményeként új fajjal bővíthették
a tőkebetegségek kórokozóinak listáját. Az eredmények a rangos D1 besorolású Plos One című angol nyelvű szaklapban jelentek meg (https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0258043).
A fenti információk alapján feltételezhető, hogy a három törzs fertőzőképességében megmutatkozó eltérések oka a lakkáz enzimek elválasztásában megmutatkozó különbségekből adódik, […] A fertőzések kialakításában szerepet játszó fontos molekulák azonosítása nagyban segítheti célzott, a kórokozók széles spektrumának kártételével szemben hatékonyan alkalmazható védekezési eljárások fejlesztését. A jelen cikkben bemutatott eredmények, egy új szőlő kórokozó gombafaj azonosításán túl, a betegség hatásmechanizmusának egyes részleteit tárja fel.
Szerzők:
Karácsony Zoltán, tudományos munkatárs
Váczy Kálmán Zoltán, tudományos főmunkatárs
Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpont
A teljes cikk elolvasható a Bor és Piac magazin nemrég megjelent 5. lapszámában.
Lapunkra előfizethet szerkesztőségünkben, vagy keresse az újságárusoknál!
A rovatot támogatja a Bayer.