Ünnepeljük a kadarkát november 20-án!

Portrait of young sexy brunette in black dress pressing black grapes.

Közösségi finanszírozással – kilenc borászat összefogásával – elindult az első Kadarka Nap kampánya. Míg 2008-ban még közel 600 hektár kadarka volt Magyarországon, a HNT friss statisztikái szerint ma már csak 273 hektárnyi maradt, annak ellenére, hogy nemzetközi szinten egyre nagyobb az érdeklődés a fajta iránt.

A mostani kampány célja kettős: egyrészt szeretnék minél több borkedvelővel megismertetni a fajtát, másrészt az is cél, hogy létrejöjjön egy online, kétnyelvű tudástár, ahová november 20-a után is kerülnek fel tartalmak, és így a fajta iránt érdeklődő borkedvelők és szakemberek egyaránt találjanak aktuális információkat.

A 2021-es kampányban résztvevő borászatok:

Eszterbauer Pincészet (Szekszárd), Hagymási Pincészet (Eger), Heimann Családi Birtok (Szekszárd), Koch Borászat (Hajós–Baja), Lajver Borház (Szekszárd), Németh János Pincészet (Szekszárd), Sebestyén Szekszárd (Szekszárd), Tóth Ferenc Pincészet (Szekszárd), Tüske Pince (Szekszárd).

A Kadarka Nap honlapján természetesen megtalálhatók ezen borászatok kadarkái, illetve azok lelőhelyei egy-két kiemelt példával:

https://kadarkawineday.com/kadarkak/

https://kadarkawineday.com/hol-vegyuk/

https://kadarkawineday.com/hol-kostoljuk/

Kadarkát pohárral is, kadarkát kedvezményes áron!

November 20-án és már az azt megelőző napokban, héten is országszerte számos borbárban, üzletben és pincészetnél lehet majd kedvezményes áron kadarkákat kóstolni és vásárolni.

Az akciók sora napról napra bővül, érdemes a következő napokban újra rápillantani:

https://kadarkawineday.com/kadarkanapi-ajanlatok/

Miért lett jobb a kadarka az elmúlt évtizedben?

Az egykor lesajnált kadarka ma csodálatos borokra képes, amelyek nemzetközi szinten is megállják a helyüket. Mi történt, megváltozott volna a szőlő karaktere? Nem, hanem egy többéves kutatás eredményeképpen sikerült kiválasztani a legéletképesebb és egyben „legkadarkásabb” kadarkavariánsokat, az úgynevezett klónokat.

Erről bővebben a Gusto friss cikkében lehet olvasni.

Nekünk a kadarka

A kadarkawineday.com oldalon megtalálhatók az alapinformációk a kadarkával még csak ismerkedők számára, találunk éttermeket, borbárokat, ahol kóstolható kadarka, illetve ismert borszakértők és közéleti személyiségek is megosztják véleményüket a kadarkáról.

„A kadarka számomra nyitott könyv, akár egy gyermek, benne van a költő lelke, a túlélő ereje, a munkában megfáradt, szerető kezek szépsége, a hajnal csendje, a sziklás kövek vadsága, az öreg gyökerek a mélyben és a pacsirta édes éneke. Egy szőlőfajta tele ellentéttel és ellentmondással: egyszerű és mégis komplex, szomorú és vidám, ragyog és megbújik az árnyékban. Ez a világ egyik leginkább alábecsült szőlőfajtája!” – Tamlyn Currin borszakíró, JancisRobinson.com

„Miközben ezt írom – este, és inkább koratavasz, mint késő ősz a levegőben, ha nem számítom a sárguló leveleket, vagy azt, hogy délelőtt a körtefánk alatt húztam össze a lehullókat -, kadarkát, pécsi kadarkát iszom, 2019-ből, könnyűt, pirosat. Ez az a bor, ami a leginkább enged írni, zenélni: ismerem, enged játszani, nem viszi el a figyelmet, hanem hozza, nem magadba zár, hanem kinyit: igazi tágassága van” – Dr. Beck Zoltán dalszerző, énekes-gitáros, romológus, egyetemi adjunktus, Pécsi Tudományegyetem