Franc & Franc hatodszor

A Villányi borvidék 2021. november 19-én és 20-án rendezi meg az VI. Franc&Franc szakmai fórumot és közönségnapot. A cabernet franc szőlőfajta és a belőle készített borok kétnapos ünnepére idén is több százan érkeznek itthonról és külföldről.

Franc Du Monde 2022

A Villányi borvidék 2021. november 19-én, pénteken 9.30 órától rendezi meg az VI. Franc&Franc Fórumot, melynek a Bock Borászat ad otthont. A szakmai tanácskozás középpontjában a cabernet franc szőlőfajta és a belőle készített borok állnak.

A Villányi borvidék legrangosabb szakmai és közönségrendezvénye az idei évben körbetekint a nagyvilágban, egy széles spektrumot mutatva a kiemelkedő bortermő területek cabernet franc kínálatából. A rendezvény tematikája egyben ráhangolódás a 2022-ben első alkalommal megrendezésre kerülő, a fajtára fókuszáló nagyszabású borversenyre: a Franc du Monde-ra. A szakmai tanácskozás egyik célja természetesen a villányi termőtáj mind jobb és mélyebb megismerése, amelyet azonban idén is nemzetközi kontextusba helyeznek, elismert hazai és külföldi szakértők előadásaival és felszólalásaival.

A fórumon bemutatásra kerülő villányi borok kiválasztását minden évben egy szakmai zsűri végzi, amelynek Horkay András DipWSET, a CEWI vezetője, Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó magazin főszerkesztője, a Villányi Franc bizottság tagjai és a nevező borászok a tagjai. Az idei évben 3 classicus, 6 premium és 3 super premium bort javasoltak bemutatásra a szakmai fórumon:

classicus

 • Günzer Tamás Pincészete Cabernet Franc 2019
 • Bakonyi Péter Pincéje Siklós Cabernet Franc 2018
 • Jackfall Bormanufaktúra Cabernet Franc 2017

premium

 • Heumann Pincészet La Trinitá Villányi Franc 2017
 • Lelovits Tamás Pincészete Villányi Franc 2017
 • Ruppert Borház Villányi Franc 2017
 • Jammertal Borbirtok Villányi Franc 2016
 • Sauska Borászat Villányi Franc Makár 2016
 • Bock Pince Villányi Franc Ördögárok Selection 2015

super premium

 • Koch Csaba VinArt Pincészet Villányi Franc 2017
 • Gere Attila Pincészete Villányi Franc Ördögárok-dűlő 2017
 • Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Mandolás Villányi Franc 2016

A konferenciát egy villányi terror kérdéskörét bemutató előadás nyitja Lukácsy György felvezetésével. Horkay András Dip WSET (aki a Villányi Borvidék szakértője is egyben) mutatja be „Egység a sokszínűségben”: Franc-ok Villányból című előadásának keretében a kiválasztásra került 12 legtipikusabbnak tartott franc-t az idei évben. Az ebédszünet előtt étvágygerjesztőnek a helyi gasztronómiai hagyományok kerülnek a középpontba „Tradíciók a tányéron – hagyományos sváb ételek újragondolva” címmel, melyhez három meghatározó helyi étterem (Mandula Étterem, Sauska 48 és Bock Óbor Étterem) biztosítja a kóstolófalatokat és amelyet Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője foglal össze.

A délutáni szekció igazi nagyágyúkkal érkezik, két Master of Wine-t is felvonultat a borvidék az idei évben, így a délelőtti hazai témák kivesézése után a nagyvilágot méltó vezetéssel kóstolhatjuk körbe.

Az óvilági cabernet francokról Demetri Walters MW, míg az újvilági stílusokról Peter McCombie MW tartja meg előadását. Már-már hagyománynak mondható, hogy a villányi borászok valamilyen szakmai kísérletet is elvégeznek a fajtával, melynek eredményeiről rendszerint a Franc & Franc Fórum keretében számolnak be. Idén sem lesz ez másként. A korábbi évek erjesztési, érlelési és terroir-fókuszú kísérletei után, idén fürtzónán alkalmazott különböző módú kilevelezések hatását vizsgálják a kész bor minőségére. A szükséges anyagokat idén is részben Ruppert Ignác, a Cellarius Kft. biztosította, a kísérlethez az alapanyag, valamint a technológiai háttér biztosításáért pedig a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészetnek tartozunk köszönettel. Az előadás keretében a pincészet hajdani és jelenlegi kollégái (Ipacs Szabó István és Tóth Sándor borászok) is megosztják tapasztalataikat a közös munkával kapcsolatban. Az előadás címe: Zöldmunkák az ültetvényen: a cabernet franc kilevelezésének hatása a bor minőségére.

A szakmai fórum a Villányi borvidék elnökének, Bock Józsefnek és a fórum levezető elnökének, Horkay Andrásnak közös értékelésével zárul.

Franc&Franc Kóstolónap 2021

2021. november 20-án, szombaton a villányi pincékben túrázva ismerkedhet meg 250 borrajongó a legújabb Villányi Franc-okkal a pincészetek személyes prezentálásában. A kóstolónapon több mint 25 pincészet 40 cabernet franc borát lehet megkóstolni, de a szomszédos országok franc-termelői közül is várunk vendégborászatokat.

A pincészetek közötti közlekedést buszokkal biztosítják a szervezők, a kiinduló helyszín az idei évben a Jammertal Borbirtok lesz. A részvételi díj tartalmazza: a borkóstoló nap minden tételének kóstolását (legalább 40 borminta); az egyes helyszínek közötti transzfert; a kínált borkorcsolyákat, falatkákat; ebédet; egy kóstolópoharat; kóstolófüzetet jegyzetelési lehetőséggel; egy Villányi Franc emléktárgyat.

Az idei évi kóstolóhelyszínei:

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Gere Tamás & Zsolt Pincészete, Jammertal Borbirtok, Gere Attila Pincészete, Polgár Pincészet.

Franc & Franc Fórum tervezett program

Köszöntők

 • 9:30-9:35 Bock József elnök, Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa
 • 9:35-9:40 Debreczeni Mónika birtokigazgató, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet
 • 9:40-9:45 Dr. Őri László elnök, Baranya Megyei Közgyűlés

Szakmai előadások

 • 9:45-10:30 Cabernet franc és a villányi terroir. Előadó: Dr. Lukácsy György egyetemi adjunktus, Szent István Egyetem
 • 10:30- 12:00 „Egység a sokszínűségben”: Franc-ok Villányból. 3 classicus – 6 premium – 3 super premium franc (kóstolóval egybekötött előadás). Előadó: Horkay András vezető, CEWI
 • 12:00-12:30 „Tradíciók a tányéron – hagyományos sváb ételek újragondolva” (Sauska48, Bock Óbor Étterem, Mandula Étterem). Előadó: Győrffy Zoltán főszerkesztő, Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin

EBÉD 12:40-14:00

Délutáni szekció 14:00-17:00

 • 14:00- 15:00 A Cabernet Franc kilevelezésének hatása a bor minőségére (kóstolóval egybekötött előadás) Előadó: Ruppert Ignác Cellarius Kft., Ipacs Szabó István borászati osztályvezető, PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Tóth Sándor borász, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet
 • 15:00 -16:00 Cabernet franc-ok az Óvilágból (kóstolóval egybekötött előadás) Előadó: Demetri Walters MW
 • 16:00-16:50 Cabernet franc-ok Villányon túl, a nagyvilágban (kóstolóval egybekötött előadás) Előadó: Peter McCombie MW
 • 16:50-17:00 A Franc Fórum 2021 évi értékelése. Bock József elnök, Villányi borvidék & Horkay András DipWSET