Borszőlő felvásárláshoz kapcsolódó piacszervezési intézkedés

23-as cukorfokon szüretelték a Kékfrankost a Chateau Chizaynál

A HNT Tanácsülése elfogadta a 2021. évi szüret folyamán a borszőlő felvásárlására vonatkozó piacszervezési intézkedést, mely tartalmazza a szakmaközi szerződést is.

Az intézkedés megtartja az eddig alkalmazott három alappillérét: a szerződéses kötelezettséget, a felvásárlói vagy értékesítői nyilvános ajánlattétel lehetőségét, valamint a borvidékek által jóváhagyott árelőrejelzést.

Az új bortörvény által bevezetett borgazdasági egység fogalma a piacszervezési intézkedésbe is beépült: a kapcsolt vállalkozások, valamint a családi, rokoni kapcsolatokra épülő közösségek tagjai közti felvásárlások kikerülnek az intézkedés hatálya alól. Az ilyen gazdasági szereplők bejelenthetik a hegybírónál, hogy borgazdasági egységen belül értékesítették vagy vásárolták a szőlőt, így mentesülhetnek a kötelezettségek alól. A származási bizonyítványkérő lapok kötelező adataként azonban a transzferárat továbbra is meg kell adniuk.

A piacszervezési intézkedéshez kapcsolódó dokumentumok az alábbi linken érhetőek el: https://www.hnt.hu/piacszervezes/borszolo-felvasarlas/ 

(Forrás: HNT)