Megválasztották a 15. Borászok Borászát

Pénteken Etyeken rendezték a Borászok Borásza 2021 díjátadó ünnepségét. Az elismerést Nagy István agrárminiszter adta át.

Az idei 50 jelölt közül az ötös döntőbe Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis), Bodó Judit (Bott Pince), Ipacs Szabó István (Ipacs-Szabó Birtok), Kiss Gábor (Villány) és Liptai Zsolt (Pannonhalmi Apátsági Pincészet) jutott.

A díj tizenötödik nyertese – a Kárpát-medence 50 legjobb borászának titkos szavazása alapján – Bodó Judit tokaji borász, a Bott Pince tulajdonosa lett.

A díjazott elmondta, hogy Felvidékről származnak férjével, s egyikük sem végzett borász, nem is érzik magukat „feketeöves vérbeli borásznak”. Kiemelte: nem érdekli őket a sav és a PH-érték, mint ahogy a borban lévő maradék cukor sem, sokkal inkább érdekli őket az, hogy a borokon keresztül a többszázéves hagyományokat tovább tudják vinni, s átadják a következő generációnak. Az est folyamán átadták még a Borászok Barátja díjat, amelyet idén Bányai Gábor Botond, a borigo.hu és a Borigo kiadvány alapítója kapott, illetve kiosztották a Jövő borásza ösztöndíjat, amelyet Takács Réka Emese vehetett át.

A magyar borászok bíznak a jövőben, a sikeres újraindulásban, amit jelez, hogy új borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez sokan nyújtottak be pályázatot tavaly és több mint 8,5 milliárd forintnyit jóvá is hagytak ezekből az igényekből – mondta a díjátadón az agrárminiszter

Nagy István arról is beszélt, hogy júniusban újabb két beruházási pályázati lehetőség lesz, amelyek az élelmiszeripari cégek mellett a borászok számára is megnyitják az újabb fejlesztési lehetőségeket. A miniszter sokat vár a szintén a következő hetekben megjelenő, minőségrendszerekhez kapcsolódó promóciós pályázattól is, amelyet a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával együttműködésben alakítottak ki. A borpromóciós támogatás több mint 7 milliárd forint lesz, ebből a borászok számára 3,1-3,2 milliárd forint forrás használható fel az unión belüli és azon kívüli tevékenységre is – tette hozzá.

Nagy István úgy vélte, a vírushelyzetben a szőlészek, borászok is hősiesen helytálltak, a kormány pedig segítette őket: 2020-ban közel 5 milliárd forintnyi többletforrást tudtak az ágazat számára juttatni, ebből 2,1 milliárd forintot tett ki a HoReCa szektorba (a vendéglátóipar azon szegmense, amely a szállodákra, az éttermekre és a kávéházakra fókuszál) értékesítő borászatoknak juttatott támogatás.

(Forrás: MTI/AM/Borászok Borásza, fotó: Fekete István)