Megnyílt a jelentkezés a kanadai borversenyre

A Sélections Mondiales des Vins Canada (SMVC), Észak-Amerika egyetlen nemzetközi borversenye további növekedést tervez.

Az SMVC-re tavaly 2160 mintát neveztek, 38 százalékkal többet, mint a megelőző évben, és az új menedzsmentcsapat Réal Wolfe igazgató vezetésével idén további növekedést tervez. Ennek érdekében Québecből Montreálba helyezték át a rendezvényt, melyen szeptember 14-20. között 60 fős nemzetközi bírálócsapat értékeli majd a tételeket az OIV szigorú szabályai szerint.

A monopol piacszerkezet miatt nem könnyű az észak-amerikai borpiacok meghódítása, miközben az Egyesült Államok már évekkel ezelőtt átvette Franciaországtól a legnagyobb borfogyasztó címet, és a szomszédos Kanadában is gyorsan növekszik a forgalom. Ezért az SMVC, mint a piaci belépés lehetőségét megnyitó rendezvény szerepe is felértékelődött. Idén 17 forgalmazó monopóliummal, importőrökkel, disztribútorokkal és jelentős online kereskedőkkel működnek együtt a szervezők. A 400 üzlettel rendelkező Societé des Alcools du Québec például újrakóstolja majd a verseny 50 legjobb borát, és közülük 25-öt beemel a kínálatába. A kelet-európai borászatok tavaly jól teljesítettek a versenyen, Moldova 5 nagyaranyérmet hozott el, míg Bulgária, Magyarország, Örményország, Románia és Ukrajna egyet-egyet.

A versenyre jelentkezés május 1-jén megnyílt, és augusztus 1-jéig tart. A részvételi díj 253 kanadai dollár (168 euró) plusz 61 dollár adó. Nevezett tételenként két palacknyi mintát várnak, melyek szállításához az Eurofret és a DHL egyedi tarifát biztosít.

További részletek a www.smvcanada.ca oldalon érhetőek el.