A Delan® Pro sikerének titka a hatóanyag-kivonások viharában

A hatóanyag kivonások korát éljük a szőlővédelemben. 2021-ben olyan nagy felületen, önállóan vagy kombinációban használt hatóanyag kerül kivonásra, mint a mankoceb. Ahhoz, hogy a több hatáshelyű kontakt fungicidek peronoszpóra elleni védelemben betöltött szerepét megértsük, vissza kell mennünk egy kicsit az időben.

A Rhöm & Haas cég 1943-ra jutott el a fejlesztéseivel arra a szintre, hogy levédte az első ditiokarbamát molekulát, a nabamot (diszódium-etilén-biszditiokarbamát). A nabam azonban oldatba jutva a vízzel és oxigénnel rendkívül instabil. A kipermetezést követő hatékonysági vizsgálatok nagy szórást mutattak. Jelentős előrelépést a cink-szulfáttal történő tankkombináció jelentette, aminek az eredményeképpen a nabam cink-szulfáttal alkotott komplexe stabil maradt és jó hatékonyságot értek el vele. Ezt később cinebnek nevezték el. Fejlesztések sora következett ezután (maneb), mígnem az igazi áttörést a cég 1962-es új bevezetése a maneb cink ion komplexe a mankoceb bevezetése adta. A mankoceb bevezetést azonban a BASF fejlesztése megelőzte, az ugyancsak ditiokarbamátként számontartott metiram 1958-as németországi engedélyeztetésével. A hatóanyagcsoporton belül a mankoceb és metiram azóta több millió hektáron védte meg a termést nemcsak szőlőben, de számos gyümölcs és zöldség kultúrában is. Nagy előnyük az, hogy kórokozó biológiai ciklusának több pontján képesek beavatkozni, ezért az ellenük kialakuló rezisztencia kockázata alacsony.

A folyamatban lévő mankoceb kivezetéssel csökken az ilyen kontakt szerves fungicidek száma. A metiram mellett a kinon származékok közé tartozó ditianon az a hatóanyag, amely előreláthatóan még évekig szolgálja a szőlő- és almavédelmet. A ditianon a Merck németországi laboratóriumából került 1957-ben bevezetésre Delan® néven. A több, mint 50 éve tartó sikerét annak köszönheti, hogy kórokozók széles köre ellen jelent megbízható megoldást. A szőlőperonoszpóra, alma varasodás a csonthéjasok sztigminás betegsége, meggyantraknózis, az őszibarack tafrinás levélfodrosodása mellett a világban még széleskörben használják a ribiszke rozsda, a málna didimellás betegsége, a szamóca mikoszferellás és diplokarponos betegsége, komló peronoszpóra, a citrusfélék fomopszisza valamint a nyárfa drepanopezizás betegsége ellen.

A titok, hogy a Delan® még mindig kimagasló hatékonyságot mutat a fent felsorolt kórokozókkal szemben az a több hatáshely, ahol beavatkozik a gomba működésébe. Spóracsírázás gátló hatással bír, enzimműködést gátol (glükóz-6-foszfátdehidrogenáz, glicerinaldehid-3-foszfát dehidrogenáz, malát dehidrogenáz és glutation reduktáz gátló), és leállítja bizonyos fehérjék szintézisét. Ugyan az esőállóságával kimagaslik más kontakt hatóanyagokkal összevetve, mégis a kipermetezést követően a kezelt felületen marad, onnan nem szívódik fel és nem jut el a frissen növekvő részekbe.

A Delan® termékfejlesztése egy új szintre lépett, amikor 2017-ben először almában, majd 2019-ben szőlőben bevezették a Delan® Pro készítményt. Az új szint, pedig nem volt más, mint a kálium-foszfonáttal kiegészített gyári kombináció és ezáltal a növény teljeskörű védelme, beleértve a permetezést követően kifejlődő fiatal növekményeket is. A kálium-foszfonát még két hatáshellyel növelte a ditianon hatáshelyeit. Egyrészt közvetlen fungicid hatással rendelkezik, másrészt a növény patogén felismerő receptorait stimulálva önvédekező mechanizmust vált ki belőle. Mindezen felül a kálium-foszfonátot a legmobilisabb molekulaként tartjuk számon. Minden adott tehát, hogy a peronoszpóra elleni teljeskörű védelmet a Delan® Pro-val biztosítani tudjuk. Napjainkban több készítmény alkalmazásánál elhangzik, hogy kerüljük az egymást követő (blokk) kezeléseket. A Delan® Pro-nál – köszönhetően a megannyi hatáshelynek – a blokk kezelések megengedettek.

A siker receptjéhez a Delan® Pro dozírozása is nagyban hozzájárul. A soha nem látott dózis flexibilitás az, ami az egyik legkedveltebb termékké tette a készítményt. Két egyforma évjárat nincs, így a peronoszpóra fertőzési nyomása is kezelésről-kezelésre változik. Ehhez a legpontosabb dozírozást adjuk a Delan® Pro mellé az alacsony fertőzési helyzettől (1,8 l/ha) a magas fertőzési nyomásig (3 l/ha) megtaláljuk a legköltséghatékonyabb dózist.

A Delan® Pro készítményt a Szőlő Prémium csomagban 2021. május 21-ig kedvezményesen megvásárolhatja a kereskedőjénél. A csomag 6 hektár egyszeri kezelésére elegendő Delan® Pro-t és Sercadis®-t tartalmaz, így egy csomagban a lisztharmat, peronoszpóra és feketerothadás elleni védelemről is gondoskodik.

A részleteket itt olvashatja:

basf_szőlő_prémium_B5_2021_print