Indul a HNT adatgyűjtése

Követve a korábbi évek gyakorlatát, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2021-ben is a szakmaközi készletfelméréssel kezdi meg a piacszervezési intézkedéshez kapcsolódó adatgyűjtést.

Az elhúzódó koronavírus-járvány értékesítésre gyakorolt hatásának pontosabb felmérését is szolgáló adatszolgáltatás idén a negyedévekhez igazodik. A március 31-i és június 30-i napokra vonatkozó készletjelentéseket azoknak a hegyközségi tagoknak kell elkészíteniük, akik legalább 100 hl borkészlettel nyitották a borpiaci évet vagy jelenleg legalább ennyi van a pincéjükben, esetleg minimum 100 hl seprős újbort állítottak elő a tavalyi szüretben leszüretelt szőlőből. Akik legalább az egyik feltételnek megfelelnek, kötelesek a hónap végi készletadataikat megküldeni a gazdasági aktájukat vezető hegybíró részére a korábbi években rendszeresített táblázatban legkésőbb április 10-ig.

A szakmaközi készletjelentés a hegyközségi, vagyis szakmaközi szervezeti tagságból eredő kötelező adatszolgáltatásnak minősül. Mint ilyen, a feltételeknek megfelelő hegyközségi tagok esetén olyan igazolások előfeltételének számít, mint pl. a pályázatok elbírálásánál pluszpontot jelentő szakmaköz szervezeti tagság igazolás.

A készletfelmérés közvetlenül segíti az ágazat jelenlegi helyzetének felmérését és az esetleges válság felismerését, ezáltal lehetővé teszi olyan intézkedések előkészítését, melyek hosszabb távon az ágazat problémáinak megoldását szolgálják.

A szakmaközi készletfelmérésről szóló tájékoztató és a jelentéshez használható táblázat itt érhető el.

(Forrás: HNT)