Szerkezetátalakítási támogatás 2020

szerkezetatalakitas

A szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatása keretében ismét lehetőség nyílik az ültetvények korszerűsítésre. Az egyéni tervek benyújtási időszaka – a HNT információi szerint – várhatóan november hónapban nyílik meg.

A benyújtási időszak közeledtével a HNT az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

  • 2020. évtől kizárólag elektronikus ügyintézés működik, ezért az Ügyfélkapuval nem rendelkező, pályázni kívánó termelőknek Ügyfélkapu regisztrációt kell kérnie a Kormányhivatalnál – melyhez általában előzetes időpontfoglalás szükséges.
  • Lehetőség van arra, hogy a pályázó meghatalmazotton keresztül nyújtsa be az egyéni tervét, valamint intézze az eljáráshoz kapcsolódó ügyeit, ehhez azonban csak olyan meghatalmazás használható, amely megfelel a jogszabályban előírtnak.
  • A támogatási kérelem részét képező újratelepítési engedélyek kiadása a területileg illetékes hegybírói irodákban 3-4 munkanapot vesz igénybe.
  • A kivágási műveletet az egyéni terv benyújtását követően kezdjék meg!

A hegybírók számára a HNT oktatást biztosított az elektronikus benyújtási és ügyintézési felület kezeléséhez annak érdekében, hogy a termelőknek segítséget tudjanak nyújtani a felmerülő kérdésekben, azonban a hegybírók a termelő helyetti ügyintézésre, az egyéni terv vagy a kifizetési kérelem benyújtására nem kérhetők fel.

A szőlőültetvények korszerűsítését szolgáló támogatásra a 2020-2023 közötti időszakban várhatóan 16 milliárd forint áll rendelkezésre. A támogatás intenzitása a támogatható költségek 40-75 százaléka között fog változni a HNT tudomása szerint.

(Forrás: HNT)