Lezárult a 3 hektár alatti földek értékesítése

A vártnál jóval több érdeklődő és magasabb hektáronkénti ár jellemezte a lezárult földértékesítési programot, melyet az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) hirdetett meg május elején. A 3 hektár alatti földek értékesítésének célja az osztatlan közös földtulajdonok felszámolása volt.

A két ütemben meghirdetett 15.500 ingatlanra több, mint 13.200 ajánlat érkezett. Az esetek többségében egy földrészletre legalább két jelentkező volt, és nagyrészt valóban azok a tulajdonosok jelentkeztek, akik érdekeltek voltak az 1/1-es tulajdon kialakításában, ezzel megszüntetve az osztatlan közös földtulajdont.

Az első körben sikeresen pályázókat az NFK már kiértesítette, az értékbecslések pedig már folyamatban vannak. Az átlagos hektáronkénti vételár elérte az 1 millió forintot, így a közel 5600 hektár föld eladásából az államnak csaknem 5,3 milliárd forint bevétele származik.

A program várhatóan augusztusban folytatódik, és a 3 és 10 hektár közötti méretű földterületek értékesítésére kerülhet sor.

(Forrás: AM Sajtóiroda)